INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

brexit

michel barnier

nagy-britannia

Michel Barnier, az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója az Európai Parlament Brexit-ügyi Csoportjának ülésén az Európai Parlament brüsszeli épületében 2019. január 30-án.

Ajánlatot tesz az EU a brexitkáoszban őrlődő Nagy-Britanniának

Infostart / MTI

"Éjjel-nappal ezen dolgozunk" - közölte egy lapinterjúban szombaton az uniós főtárgyaló.

Az Európai Unió kész további garanciákat adni az Egyesült Királyságnak, hogy megkönnyítse a brit parlamentnek az unióból való kiválásra (brexit) vonatkozó megállapodás elfogadását - közölte Michel Barnier uniós főtárgyaló több európai lapban szombaton megjelent interjújában.

"Találhatunk garanciákat, hogy megerősítsük, tisztázzuk az európaiak jóakaratát és jóhiszeműségét, közös - így valódi jogi érvénnyel bíró - kötelezettségvállalásokkal. Éjjel-nappal ezen dolgozunk"

- hangsúlyozta az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója. "Ezeket a biztosítékok egy értelmező dokumentumba foglalhatók, (...) amely a kilépési szerződésből és a politikai nyilatkozatból eredne" - tette hozzá Barnier.

A brit parlament az év elején utasította el a megállapodást, amelyről Brüsszel és London két éve tárgyal, elsősorban az Írország és az Észak-Írország közötti tényleges határ visszaállításnak elkerülését célzó pótrendelkezés miatt, s ezzel kapcsolatban Theresa May brit kormányfő változtatásokat követel.

Barnier közölte, hogy a jövő héten tárgyal Stephen Bercley brit brexitügyi államtitkárral és Geoffry Cox igazságügy-miniszterrel.

Egy brüsszeli illetékes szerint a találkozót várhatóan kedden tartják Brüsszelben.

Barnier emlékeztetett rá, hogy a britek március 12-ig szavazhatnak az uniós garanciákról. Így rajtuk a felelős döntés sora - tette hozzá, de nem zárta ki ugyanakkor a tárgyalások folytatódjanak a kiválás tervezett dátuma, március 29-én túl is.

Nyitókép: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018