eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
2018. április 3-án a washingtoni Fehér Házban készített kép Jim Mattis amerikai védelmi miniszterről (j) és Donald Trump amerikai elnökről. Trump 2018. december 20-án bejelentette, hogy Mattis 2019. februárban távozik tisztségéből.
Nyitókép: MTI/EPA/Polaris/Chris Kleponis

A republikánusok ugyanolyan védelmi minisztert akarnak, mint aki lemondott

Elege lett Donald Trumpból, távozik az amerikai védelmi miniszter. Jim Mattis szerint az amerikai elnök rosszul kezeli a szövetségeseket és engedékeny a rosszindulatú hatalmakkal szemben. Az sem tetszett neki, hogy Trump kivonja Szíriából az amerikai csapatokat, és most már az afganisztáni kontingens felét is.

Udvarias, de nyílt hangú levélben tette világossá Jim Mattis, hogy a „trumpizmus elutasítása” motiválta abban, hogy lemondjon az amerikai védelmi miniszteri posztról.

Az amerikai elnök ezzel újabb kabinettagot veszít el, ami már szinte megszokottá vált kétéves kormányzása során.

Mattisnak azután lett elege, hogy Trump váratlanul közölte: Szíriában legyőzték az Iszlám Államot, ezért visszahívja onnan az összes amerikai katonát.

Csütörtökön találkozott főnökével és megpróbálta rávenni arra, hogy legalább fokozatosan hívják haza a Szíriába az ENSZ és az Aszad-kormány beleegyezése nélkül vezényelt csapatokat.

Mattis elképzelése az volt, hogy legalább néhány száz katona mindenképp maradjon.

A védelmi miniszternek nem tetszett az az ötlet sem, hogy az elnök csökkenteni akarja az Afganisztánba vezényelt haderő létszámát. Lemondása arra utal, hogy az elnök nem fogadta el érvelését, sőt a bejelentés után Trump jelezte is, hogy 7000 katonát von ki Afganisztánból.

Mattis, aki a tengerészgyalogság nyugalmazott tábornoka lemondó levelében világossá tette, hogy szembekerült főnöke világnézetével.

Egyrészt arra utalt, hogy Amerika ereje „különleges szövetségeseiben és partneri kapcsolataiban rejlik és csak úgy tudja védeni érdekeit, ha erős szövetségeket tart fent és tisztelettel bánik szövetségeseivel”.

Ezek után kitért arra is, amit Trump bírálói gyakran vetnek a szemére, hogy engedékeny Kínával és Oroszországgal szemben. Úgy fogalmazott, hogy ezeknek az országoknak „a stratégiai érdekei „egyre nagyobb ellentétben vannak” az amerikai érdekekkel és ezért határozottan és egyértelmű módon kell kezelni őket. Bár név szerint nem említette a két riválist, de azt mondta: rosszindulatú szereplőkről van szó.

Ezek után közölte:

„az elnöknek joga van olyan védelmi miniszterhez, akivel jobban egyeznek a nézetei”

– világosan utalva arra, hogy nem ért vele egyet. Mindezt tetézte az is, hogy semmilyen, Trumpnak szánt dicséretet nem lehet találni soraiban.

A bírálatok ellenére Kína és Oroszország úgy érzi, hogy Trump korántsem engedékeny velük: Ukrajna például fegyvereket kapott az Egyesült Államoktól és az amerikai csapatok a NATO-szövetségesekkel együtt több nagyszabású hadgyakorlatot is folytattak az orosz határok közelében. Putyin elnök ugyanakkor méltatta, hogy Trump katonái hazatérnek Szíriából.

Kínával közben sokak szerint pusztító kereskedelmi háborút indított az elnök.

Bár Trump most méltatta a február végén távozó Mattist, egyszer „egyfajta demokrata-pártinak” nevezte miniszterét, akinek nem tetszett a NATO-szövetségesek kezelése és az Észak-Koreának címzett kardcsörtetés.

Szokatlan módon, a szenátusi republikánus frakció vezetője is bírálta az elnököt: Mitch McConnell, aki ritkán konfrontálódik Trumppal, azt mondta: olyan utódot kell választani, aki osztja Mattis nézeteit.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×