eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rendőrök és biztonságiak a Sony Music globális zeneműforgalmazó óriáscég londoni székházában, miután késes támadás történt az épületben 2018. november 2-án. A Scotland Yard bejelentése szerint két személy megsérült, de állapotuk nem életveszélyes. A rendőrségi közlemény hangsúlyozza, hogy nem terrorcselekmény történt.
Nyitókép: MTI/AP/Alastair Grant

Már a kisiskolások is késekkel járnak Londonban

A londoni polgármester szerint akár egy nemzedékig tarthat, mire vissza tudják szorítani a brit fővárosban elharapózott bűnözést. Az elmúlt néhány nap során hét embert késeltek meg az utcákon, öten meghaltak. Egy román áldozat családja azt mondta: inkább hazaköltöznek.

Egy tinédzser fiú és egy férfi a londoni késelési hullám két legutóbbi áldozata – igaz ők szerdán még szerencsésnek voltak mondhatók, mert kórházban ápolták őket.

Az egymással össze nem függő, de súlyos aggodalmat kiváltó incidensek sorában azonban néhány nap leforgása alatt öt embert szurkáltak halálra a brit fővárosban. Hétfőn egy 16 éves fiú a szülei szeme láttára halt meg – ő volt a 119. ember az idén Londonban, akinek erőszak oltotta ki az életét. Az eset előtt egy lövöldözéshez is riasztották a rendőröket a brit főváros déli részén.

Sadiq Khan londoni polgármester szerint akár egy egész emberöltőig is eltarthat, mire úrrá lesznek a helyzeten. A városvezetőt élesen bírálták, amiért irányítása alatt megugrott az erőszakos bűnözés.

A polgármester utalt arra, hogy ördögi kör alakult ki: már a biztonságukat féltő kisiskolások is késekkel járnak. Egy interjúban azt állította, hogy haladást értek el a „ragállyal” szemben. Khan azzal magyarázta a késelési járványt, hogy egyes gyerekek biztonságot és a valakihez tartozás érzését adja, ha bandatagokká válnak. Ráadásul nem érzik úgy, hogy bármi rosszat tennének.

Egyfelől keménynek kell lenni a rendfenntartásban – mondta, - másfelől konstruktív dolgokat kell adnunk a gyerekeknek, például ifjúsági klubokba, szociális munkásokba, napközikbe kell fektetni a pénzt.

Belügy: nincs összefüggés a rendőrök és a bűnügyek száma között

A brit kormányt közben azért bírálták, mert a megszorítások miatt csökkentették a rendőrök számát. Victoria Atkins belügyi államtitkár viszont azt mondta: nincs összefüggés, amikor a kétezres évek elején is megugrott a bűnözés, akkor sokkal több rendőr volt az utcán. Szerinte a bandák egyrészt kegyetlenebbé váltak, másrészt sokkal hatékonyabban kommunikálnak maguk között a közösségi média jóvoltából.

A múlt héten pedig az kavart vitát, hogy egy rendőri vezető azt mondta: a veszélyes bűncselekményekre és nem az úgynevezett „nőgyűlölet” ügyekre kéne koncentrálni. Érdekes módon ez egy női vezetőtől hangzott el és kiállt mellette a londoni főkapitány, Cressida Dick, aki szintén nő.

Vannak, akik inkább hazamennek

Közben egy banda által tavasszal halálra késelt román fiú családja azt mondta: inkább visszatérnek a hazájukba, mert Anglia túl veszélyes hely. A 21 éves Beniamin Pieknyi mindössze néhány hónapja élt az országban, amikor az utcán belekötöttek és megölték.

Édesanyja azt mondta: rájöttem, hogy egy szempillantás alatt történhetnek borzasztó dolgok, elég csak valami rosszat mondani egy rossz embernek és halott vagy.

A gyilkosság vádjában végül bűnösnek vallotta magát a lakcímmel nem rendelkező 23 éves Vladiszlav Jakimcsuk, négy másik férfit pedig garázdaság és „pengét tartalmazó tárgy birtoklásáért” ítéltek el.

A bírósági tárgyaláson csak az áldozat nagynénje volt jelen, mivel a család az összes pénzét a hazautazásra és a temetésre költötte.

Felmerült, hogy meg kellene erősíteni a londoni rendőrség helyszíni motozási jogát – ezt azonban a múltban sokat bírálták, azzal vádolva a rendőröket, hogy szelektíven, az etnikai kisebbségeket zaklatva kutattak az utcán fegyverek után. Ezért 2010-hez képest 80 százalékkal visszaesett az általános utcai motozások száma a statisztika által egy országrészként kezelt Angliában és Walesben.

Egy másik jogkör esetében, amely „alapos gyanú fennállásakor és erőszakos helyszíneken” lehetővé teszi a motozást, ugyanakkor a tavalyi évhez képest négyszeresére ugrott a motozások száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×