eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Salisbury, 2018. július 5.Rendőrségi szalaggal zár le egy parkot a délnyugat-angliai Salisburyben tartott nyomozás idején, 2018. július 5-én. A közeli Amesburyben június 30-án egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi válságos állapotba került, a londoni rendőrség, a Scotland Yard szerint Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyagtól. A két ember a közös otthonukban lett rosszul, azóta Salisbury kórházában ápolják őket. Négy hónapja ugyanilyen hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal. (MTI/AP/Matt Dunham)
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Putyin: nincs bűnözői hátterük a feltételezett Szkripal-támadóknak

Az orosz elnök váratlanul közölte: ismerik azt a két férfit, akit a britek a Szkripal-mérgezéssel gyanúsítanak, de Vlagyimir Putyin tagadta, hogy azok az orosz katonai hírszerzés állományában lennének.

A britek által kiadott fotókra válaszul a Kreml és az orosz külügyminisztérium még a napokban azt mondta: nem ismerős a két férfi, akik London szerint megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és a lányát. Marija Zaharova külügyi szóvivő szavai szerint „a képek nem mondanak semmit” és a brit oldal mindig is elzárkózott attól, hogy az oroszok kérésére információt osszon meg a nyomozásról.

Peszkov elnöki szóvivő viszont némileg nyitva hagyta a választ: „az ügy az érintett szervekre tartozik, és ha lesz információ, nekik lesz meg” – mondta. Ezek után szólalt meg most főnöke. Putyin orosz elnök első ízben beszélt arról, hogy igenis ismerik a két állítólagos elkövető személyazonosságát. Egy távol-keleti gazdasági fórumon tartott sajtótájékoztatóján, brit tudósítók szerint egy orosz állami médium „kérdezett alá” az elnöknek, aki mosolyogva válaszolt. Megfogalmazása szerint a két férfi „polgári személy és nincs semmilyen bűnözői hátterük”.

„Természetesen utánajártunk, kik ezek az emberek és tudjuk, hogy kik ők. Megtaláltuk őket.

Nincs ebben semmi különös vagy bűnözői, higgyék el.

Hozzájuk fordulok, hogy ezt még ma hallják. Jelentkezzenek valahol, például önöknél a médiában. Remélem, hogy önként jelentkeznek és mesélnek magukról” – mondta még. Putyin szavaira most rárepülnek a brit kommentátorok, akik már hosszú ideje hazudozással, ellenvádak megfogalmazásával és gúnyolódással is vádolják az orosz vezetést.

Valószínűleg azonnal felhívják a figyelmet arra, hogy normális esetben egy államfő azt mondaná: felkutatjuk és kérdőre vonjuk a gyanúsítottakat, nem pedig azt, hogy azok menjenek és nyilatkozzanak a médiának.

Minden bizonnyal azt is megjegyzik majd, hogy míg beosztottjai tagadtak, addig Putyin hirtelen az ellenkezőjét állította és felteszik majd a kérdést, hogy vajon a brit nyomásgyakorlás eredményességére utalhat-e mindez és valamilyen módon csökkenteni akarja-e a feszültséget.

Ugyanakkor Putyin tagadta azt a vádat, hogy a csak álneveiken emlegetett két férfi az orosz katonai hírszerzés, a GRU tagja lenne – itt dolgozott Szergej Szkripal is és épp volt bajtársai neveit adta ki a brit hírszerzésnek, miután azok beszervezték.

Az orosz elnök ezzel közvetve tagadta azt a vádat, hogy valóban az orosz állam vagy legalábbis az államgépezet egy része hajthatta volna végre a súlyos nemzetközi feszültséget előidézett Szkripal-mérgezést márciusban, az angliai Salisbury városában.

Az Alekszander Petrov és Ruszlan Bosirov álnéven utazó állítólagos „bérgyilkosok” a Telegraph című brit lap szerint a mérgezés előtt külön-külön többször megfordultak Genfben és egyikük még Párizsban töltötte az újévet, hogy

„megerősítse a sokat utazó orosz üzletember imidzsét”.

A brit sajtó szerint a hatóságok már tavasszal ismerték a két elkövető személyazonosságát, de azért nem nevezték meg őket, mert féltették az oroszországi futball vb-re utazó angol drukkereket és arra vártak, hogy a két férfi ismét feltűnjön az EU területén, ahol elfogták volna őket.

Közben Szkripal unokahúga, Viktorija, akinek a britek nem adtak beutazó vízumot, azokra a brit hírekre reagálva, amelyek szerint további négy ember érintett a mérgezésben, viccelődve megjegyezte: valószínűleg ő lesz majd a „takarítócsoport” piros ruhás nője, bár nem tudja, hogyan keveredett Angliába, ha nem adtak neki vízumot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×