eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
London, 2018. szeptember 5.A londoni rendőrség által közreadott dátumozatlan képek Ruszlan Bosirov (b) és Alekszandr Petrov orosz állampolgárokról. A brit vádhatóság 2018. szeptember 5-én bejelentette, hogy távollétében vádat emelt Bosirov és Petrov ellen Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés, az MI6 volt orosz kettős ügynöke és lánya, Julija megmérgezésének ügyében. Őket egy salysburyi bevásárlóközpontnál támadták meg 2018. március 4-én a Novicsok katonai idegméreggel. (MTI/EPA/Londoni rendőrség)
Nyitókép: MTI/EPA/Londoni rendőrség

Új részleteket fedtek fel a Szkripal-ügy gyanúsítottjáról, de Moszkva hárít

Oroszországban és Nagy-Britanniában további hullámokat vet egy orosz és egy brit tényfeltáró portál tudósítása arról, hogy felfedték a Szkripal-mérgezéssel gyanúsított egyik elkövető valódi kilétét.

Vlagymir Putyin elnök nem reagált a Bellingcat brit és az Insider orosz portálok állítására, amely szerint az angliai Salisburyben, Szergej Szkripal volt brit-orosz kettős ügynök és lánya megmérgezésében az orosz katonai hírszerzés egyik ezredese vett részt.

A korábban állítólagos álnevén, Ruszlan Bosirovként említett férfiről azt mondták, hogy valójában Anatolij Csepiga ezredes, a katonai hírszerzés, a GRU tisztje, akit valószínűleg Vlagyimir Putyin 2014-ben kitüntetett az Oroszország hőse érdemrenddel.

Putyin korábban egy gazdasági fórumon azt mondta: a brit hatóságok által bemutatott képek – melyeken társa mellett a most Csepiga ezredesnek nevezett férfi szerepelt – két polgári személyt ábrázoltak, akiknek nincs közük az orosz állami szervekhez. Az angliai Salisburyben történt mérgezés ügyében nyomozó brit hatóságok és most már Theresa May brit miniszterelnök is viszont a GRU tisztjeinek nevezi őket.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő az őt faggató újságírók kérdéseire válaszolva egy feszült hangulatú beszélgetésben úgy fogalmazott:

„nem ismer Csepiga nevű ezredest és ezt a kérdést talán a védelmi minisztériumnak kéne feltenni”.

Arra a kérdésre, hogy ragaszkodik-e a Kreml ahhoz, hogy Csepiga polgári személy lehet, Peszkov azt mondta: „nincs más adatunk”.

„Mi azzal dolgozunk, amit az elnök és ezek az állampolgárok mondtak” – fogalmazott a szóvivő, a brit rendőrség felvételein szereplő, majd egy orosz tévéműsorban megjelent két férfire utalva.

Amikor azt kérdezték tőle: ugyanaz a személy-e Bosirov és Csepiga, Peszkov közölte: „nem tudja sem megerősíteni, sem cáfolni az állítást. Hogyan segíthetek még magának?” – kérdezett vissza.

Azt is firtatták nála, hogy kitüntette-e Putyin elnök Csepigát, és hogy hasonlít-e Bosirovra, amire azt felelte:

sok ember hasonlít egymásra, de nem tudja megmondani, ki az az állampolgár, aki után nyomoznak,

mert nincs ilyen információja.

Dmitrij Gudkov ellenzéki politikus azt mondta, hogy Putyin elnöknek két választása van. Játssza az értetlent és azt állítja, hogy „nem az enyém a Novicsok idegméreg”. Ebben az esetben viszont rosszabb helyzetbe kerül, „mint észak-koreai kollégája”. Vagy feláldoz valakit. Ez lehet Sojgu védelmi miniszter – akit korábban lehetséges politikai örökösének neveztek. Nem biztos, hogy ez megmenti a jóhírét, de elhatárolódhat a salisbury-i történettől. Belső körében viszont világos üzenet lesz: fogyóeszköznek tekinti őket.

A brit Bellingcat oknyomozó portál szerint Csepiga ezredes 1979-ben született a távol-keleti Nyikolajevka faluban, a kínai határ közelében. Állítása szerint továbbá a körzet egyik katonai főiskoláján szerzett diplomát, ahol a Szpecnaz különleges egységek embereit is felkészítik. Ezek után a GRU Szpecnaz egységében szolgált – ezt az egységet bevetették a II. Csecsen Háborúban.

Közben a Kommerszant orosz napilap saját nyomozást folytatott, amely megerősíteni látszik a Bellingcat és Insider állításait. A lap beszélt az állítólagos Csepiga ezredes szülőfalujának lakóival. A helyiek a brit fotókat nézve felismerték és becenevén, Toljaként említették a férfit. Egy nevét elhallgató nő egyenesen azt mondta: „száz százalékig biztos benne, hogy Anatolij Csepigát látta a képeken és a tévében”.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×