eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A Kalasnyikov nekitámad a Tesla villanyautójának

Retró „szuperkocsival” kel versenyre a Tesla autógyárral az eddig fegyvereiről ismert Kalasnyikov. Az ikonikus géppisztoly gyártója emellett egy lépkedő harci robotot is bemutatott, amely azonnal beindította a mémgyártók fantáziáját. 

Eddig az ikonikus gépkarabélyról volt híres, lehet, hogy a jövőben az autójáról is? A Kalasnyikov orosz fegyvergyár egy olyan elektromos autóval rukkol elő, amely szerinte a Tesla riválisa lesz. Nem tudni, hogy önirónia vagy komoly gondolat húzódik meg a kijelentés mögött, ami miatt most Elon Musk a fejét foghatja, de a média előtt már debütált a CV-1.

A kocsit egy a Moszkvicsra hasonlító, 1970-es évekbeli Izs kombi karosszériájába bújtatták, és úgy néz ki, mint a Pimp My Ride-sorozatban látott felturbózott gettóverdák.

A cég szerint egy elektromos szuperautóról van szó, amely a „forradalmi” technológia jóvoltából egy feltöltéssel 350 kilométert tud megtenni.

„Ez a technológia lehetővé teszi, hogy egy szintre kerüljünk a világ elektromos autógyártóival, például a Teslával, és versenytársaik legyünk”

- áll a Kalasnyikov sajtóközleményében.

Mint a brit Guardian megjegyzi, a vállalat egy ideje diverzifikálni próbál, és a gépfegyver mellett ruhát és más polgári termékeket is elkezdett forgalmazni. Az orosz internetezők ugyanakkor viccelődve fogadták legújabb termékeit: a „szuperkocsit” a kommentelők „kiberpunknak” és „Izs-zombinak” nevezték a vállalat Facebook-oldalán. „Menő tankjaitok vannak, de inkább tartsátok távol magatokat az autóktól” – írta egyikük.

A mémgyártók fantáziáját azonban igazából egy másik Kalasnyikov-termék, az Igorjok, azaz Kicsi Igor nevű lépkedő harci robot váltotta ki. A gépezet leginkább a Csillagok háborúja-sorozatban látott kis birodalmi lépegetőre emlékeztet, és kétséges, hogy milyen harctéri előny származhat belőle.

A pilóták által irányított, 4 méter magas homoksárga gépezet a hivatalos leírás szerint „utász és harci feladatokat láthat el”.

Egy baj van vele: egyelőre nem látták még akcióban.

A Kalasnyikov azt mondta: tervei szerint 2020-ban mutatja be a továbbfejlesztett verziót.

Addig viszont az orosz mémgyártók szabadra engedték a fantáziájukat. A közösségi médiában például egy négykézláb közlekedő részeg férfi képét posztolták, arra utalva, hogy ő is gyorsabb Igorjoknál. Készült Csillagok háborúja-jelenet is: ezen az erdőben haladó lépegető és a birodalmi rohamosztagosok mellett Putyin elnök áll, maszk nélküli Darth Vader-jelmezben.

Egy harmadik képen pedig a Robotzsaru lépegetője néz szembe a nála kissé magasabb orosz géppel, és szegezi neki a kérdést:

„Te meg ki vagy?”

Az orosz mémalkotók és a képek posztolói ugyanakkor az utóbbi időben azt is megtapasztalták, hogy a hatalomnak nincs humorérzéke: több ember ellen is rendőrségi és bírósági eljárás indult évekkel ezelőtt közzétett, vallási és egyéb témájú, máshol viccesnek tartott képek miatt – amelyek a hatóságok szerint gyűlöletkeltésre alkalmasak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×