eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Szingapúr, 2018. június 12.Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart, miután Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tárgyalt a szingapúri Sentosa szigetén fekvő Capella Hotelben 2018. június 12-én. A történelmi jelentőségű találkozó során először ült tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Nyitókép: JIM LO SCALZO

"Trump magára hagyta a szíriai lázadókat"

„Magatokra maradtatok” - gyakorlatilag ezt üzente a Trump-kormányzat a mérsékeltnek mondott szíriai lázadóknak, amikor közölte velük, hogy nem számíthatnak katonai segítségre tőle a jordániai és izraeli határ mentén.

A Reuters hírügynökséghez eljutott annak az amerikai levélnek a másolata, amelyet a Szabad Szíriai Hadsereg nevű, mérsékeltnek mondott fegyveres frakciónak küldött Washington.

Ebben az amerikai kormány világossá teszi, hogy „ne alapozzák döntéseiket arra a feltevésre, hogy katonai beavatkozást hajtunk végre”.

Az Egyesült Államok ezt megelőzően ugyan figyelmeztette Bassár al-Aszad szíriai elnököt és a vele szövetséges Moszkvát, hogy az úgynevezett

szíriai „de-eszkalációs” zónában elkövetett cselekmények „komoly következményekkel járnak majd”, de úgy tűnik a kormányellenes lázadókat nem akarja megvédeni.

A felkelőknek küldött amerikai üzenet arra is kitér, hogy nekik kell eldönteniük, mi a helyes fellépés az Aszad-rezsim erőivel szemben.

Mint tudósítók megjegyzik, a szíriai polgárháború hét éve során Washington a CIA által menedzselt programban több-millió dollárt utalt át havi fizetésként és fegyvervásárlásra a Szabad Szíriai Hadsereg lázadóinak. Elemzők szerint a Trump-kormányzat tavalyi döntése nyomán leállt a finanszírozás.

A szíriai kormányerők az elmúlt hetekben offenzívát indítottak egyes délnyugati területek visszafoglalására.

Egy ideig csak a szíriai tüzérség vett részt a támadásban, de szombaton megjelentek az orosz légierő gépei – amelyek a korábbi offenzívák során kulcsfontosságú támogatást nyújtottak Aszad hadseregének.

A bombázások vették rá más ostromlott területeken a lázadókat arra, hogy alkukat kössenek a kormányerőkkel és elvonuljanak.

Szíria délnyugati része stratégiai fontosságú az Egyesült Államokkal szövetséges Izrael számára –

a zsidó állam itt meg akarja akadályozni az Aszaddal szövetséges Irán térnyerését és az év során több légitámadást is végrehajtott.

A térséggel szomszédos Jordánia közben aggódik amiatt, hogy hevessé válhatnak a zónában a harcok és intenzív diplomáciai tevékenységbe kezdett Moszkvával és Washingtonnal – írta a Hárec című izraeli lap.

A délnyugat elvesztése hatalmas csapás lenne a szíriai lázadóknak. 2011-ben Dera városában indult az először békés tiltakozás, amely az Aszad-rendszer elleni fegyveres lázadásba majd polgárháborúba csapott át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×