eur:
389.14
usd:
361.61
bux:
68566.38
2024. május 7. kedd Gizella

"Adminisztratív módon zaklatják az EU-s polgárokat" brit földön

Az utóbbi hat évben ötszörösére emelkedett a gyakorlatilag fogdaként üzemelő brit bevándorlási központokban, hónapokig fogvatartott EU- állampolgárok száma - írja az Independent című lap. A brit liberális sajtó már egy ideje pedzegeti, hogy a konzervatív kormány még az EU-kilépés előtt meg akarja nehezíteni a szigetországban élő EU-s polgárok életét.

„Nem maradhat az országban, készüljön arra, hogy távoznia kell” – az utóbbi hónapokban a Guardian című lap több olyan esetet is említett, amikor nem friss migránsként, hanem hosszú évek óta brit földön élő európaiak kaptak ilyen tartalmú levelet a brit hatóságoktól.

Egy német kutató esetéről ide kattintva olvashat. Egy holland nő történetét pedig itt találja.

Az állampolgárságért folyamodóknak küldött indoklás általában a komplikált bürokráciai folyamat elemeire utalt: a nyomtatványon nem volt kipipálva egy doboz, nem küldött be az illető eredeti útlevelet vagy: szabadúszó és nem volt magánbiztosítása.

Az érintettek és a Nagy-Britanniában élő 3 millió uniós állampolgár számára mindez azért sokkoló és aggasztó, mert a Brexitre szavazó Nagy-Britannia hivatalos kilépéséig – papíron – tiszteletben kellene tartaniuk a tartózkodásra, munkára és akár a szociális segélyre való jogukat.

Az Independent most arról ír, hogy az elmúlt hat évben a hatóságok már elkezdték vitatható módon értelmezni a törvényeket: olyan dolgokért is több hónapos vizsgálati fogságba helyeztek az országban elméletileg szabad mozgásra jogosult EU-s állampolgárokat, mint a személyi igazolvány elvesztése vagy a parkban való italozás.

Az előbbi egy olasz állampolgárral történt meg: 8 hónapra zárták el, miután elvesztette az olasz személyijét – bár Nagy-Britanniában nincs és nem is kötelező a személyi igazolvány. Egy itt dolgozó lengyelt pedig egy parkbeli születésnapi italozás miatt fogtak el és ki akarták toloncolni.

Az ő és mások ügyében egy brit civilszervezet, az Óvadék a Bevándorlás miatt fogvatartottaknak, angol rövidítéssel a BID emelt szót. Több esetben a brit hatóságok kénytelenek voltak kártérítést fizetni.

A statisztika szerint míg 2009-ben csak 768 Uniós polgárt tartottak őrizetben bevándorlási központokban, addig tavaly már közel 4000-et.

Bevándorlási kérdésekkel foglalkozó ügyvédek magát Theresa May kormányfőt vádolják: azt mondják, hogy a keménykedés az ő belügyminisztersége idején kezdődött. 2010 óta – amikor a Cameron-kormány tagjaként May megkapta a belügyi tárcát – 256 százalékkal ugrott meg a Nagy-Britanniából kiutasított uniós polgárok száma.

„Olyankor is kitoloncolnak embereket, amikor nem történt bűncselekmény, az úgynevezett 'adminisztratív eltávolítás' módszerével. Például, ha azt gondolják, hogy nem tanulsz vagy nem dolgozol itt” – mondta Adrian Berry ügyvéd. „Nem a drága londoni kerületekben élő franciákra utaznak, hanem a szegényebb kelet-európaiakra” – tette hozzá. Az utóbbi hónapokban több uniós politikus is felvetette a brit földön élő uniós állampolgárok kérdését, legutóbb a svéd EU-ügyi miniszter.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági miniszter pedig tavaly októberben, Londonban járva, az InfoRádiónak azt ígérte, hogy a magyar kormány kiáll állampolgárai jogaiért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×