eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Akar 560 eurót? Itt legyen munkanélküli

Feltétel nélküli garantált havi juttatás a munkanélkülieknek – ilyen kísérletbe kezdett Finnország, amelyet valószínűleg világszerte nagy figyelem kísér majd. A cél az, hogy csökkentsék a bürokráciát és visszatereljék a munka világába az állástalanokat.

Havi 560 euró – ekkora összeget kapnak újévtől Finnországban a munkanélküliek. A juttatást semmilyen feltételhez nem kötik, sőt egy darabig akkor is jogosultak lesznek rá, ha közben találtak maguknak munkát.

A finn kormány merész kísérletét – amiről már évek óta szó volt – valószínűleg a jóléti állam reformján rágódó más országok is nagy figyelemmel kísérik majd.

A szociális ügyekkel foglalkozó finn hivatal, a Kela szerint a cél az, hogy csökkentsék a bürokráciát, a szegénységet és mindenekelőtt mérsékeljék a munkanélküliséget.

Finnországban jelenleg meghaladja a 8 százalékot az állástalanok aránya és más országokhoz hasonlóan a jelenlegi rendszer egyfajta 22-es csapdája. Ha elkezd dolgozni a korábbi munkanélküli, akkor még igen szerényen fizetett állás esetében is elveszíti a segély nagy részét.

Az egységes segélyt egyelőre két évre, kísérleti jelleggel vezetik be a finnek, a Kela azonban reméli, hogy 2018-tól kiterjeszthetik azt.

A Guardian című brit lap emlékeztet rá, hogy az ötletet először a felvilágosodás egyik jeles filozófusa, a forradalmi Franciaországban is megfordult amerikai Thomas Paine vetette fel – még 1797-ben.

A finnek egyébként nem úttörők a kérdésben: az 1970-es években, Kanadában már volt egy hasonló kísérlet, de furcsa módon a project eredményeit nem elemezték ki.

Az egységes segély, vagy minimális jövedelem elképzelése egyaránt szimpatikus a hagyományosan a szegénység ellen küzdő baloldali pártoknak és a bürokrácia-ellenes és kiadáscsökkentő jobboldalnak is – jegyzi meg a Guardian.

A Dalia közvéleménykutató mind a 28 jelenlegi uniós tagállamban tartott felmérése szerint az európaiak 68 százaléka határozottan támogatná a feltétel nélküli egységes segély, vagy másnéven az „állampolgári bér” bevezetését.

Svájcban ugyanakkor egy népszavazáson 75 százalék elvetett egy hasonló ötletet.

A finn példát az idén néhány holland város is követi – egyes csoportoknak havi 970 eurót juttatnak majd állampolgári alapon.

A hollandok még merészebb kísérletet folytatnak majd: egy kontrollcsoport tagjai feltételekkel kapják majd meg a juttatást, így például kötelezik őket arra, hogy munkát keressenek. Egy másik csoport tagjai feltételek nélkül jutnak támogatáshoz, egy harmadik csoport tagjai pedig extra 125 eurót kapnak, ha önkéntes munkát vállalnak. Hasonló programot vezetett be az olaszországi Livorno városa is.

Közgazdászok szerint az állásokat egyre inkább fenyegető automatizáció miatt hatékonyabb az állampolgári fizetés ötlete, mint a hagyományos segélyé.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×