eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lebombázták a kórházat, meghalt az utolsó gyermekgyógyász

Súlyos harcok, lebombázott kórház, újabb halottak - összeomlóban van a szíriai tűzszünet Aleppónak a lázadók kezén lévő negyede elleni légicsapások miatt. Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szerint több mint egytucatnyi ember halt meg egy kórházat ért támadásban.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet első csütörtöki jelentése szerint legkevesebb 14 ember meghalt, amikor egy légicsapás lerombolt egy kórházat Aleppónak, a szíriai lázadók által ellenőrzött al-Szukari negyedében.

A Kudsz kórház elleni támadásban 3 orvos is meghalt, köztük az ősi város utolsó gyermekgyógyásza és az áldozatok között volt 3 gyerek is – közölte az MSF.

Közben a közösségi médián sokkoló képek keringenek a támadásól. A meg nem erősített eredetű felvételeken az összedőlt kórházat és szétroncsolt testű, sorban kiterített halottakat látni.

Ellenzéki aktivisták későbbi nyilatkozata már 27 áldozatot említett a városban.

Az aktivisták és a Szabad Szíriai Hadsereg nevű ellenzéki erő a szíriai kormány légierejét vádolja a támadással. Egy segélyszervezet viszont az Aszad elnök erőit támogató orosz harci gépek számlájára írja az incidenst.

A szíriai hivatalos média viszont ennek a homlokegyenesen ellenkezőjét állítja, azt hogy a lázadók aknatámadásai okozták 14 ember halálát a kormány által ellenőrzött negyedekben.

Az elmúlt napokban egyre hevesebbé vált légicsapások és aknatámadásoknak korábban már több tucat polgári áldozata volt Aleppóban.

A háború előtt legnagyobbnak számító szíriai város keleti részét – ahol a lázadók meghúzták magukat – szinte teljesen körbezárták a kormányhű erők. Al-Szukari kerületet, amelyet több rivális kormányellenes erő is meg akar szerezni magának, csak egy keskeny korridor köti össze a külvilággal.

A kiújult harcok kétségessé teszik, hogy felújíthatók-e a külföldi közvetítéssel tartott béketárgyalások a szíriai ellenzék és Aszad elnök kormánya között.

Mohamed Alus ellenzéki főtárgyaló szavai arra utaltak, hogy nem látják értelmét a tárgyalásnak. „A környezet most nem kedvez semmilyen politikai akciónak” – mondta. Hozzátette azt is: újabb háborús bűncselekmény történt, amiért bíróság elé kell állítani az elkövetőket és nem tárgyalni velük.

Szíriában február végén lépett érvénybe hivatalosan a tűzszünet a kormány és a lázadó erők között, miközben az Iszlám Állam továbbra is harcban áll a különböző szervezetekkel. Április közepe óta 200 ember halt meg jobbára a lázadók területein, de kormánynegyedekben is többtucatnyian vesztették életüket a lázadók aknatámadásaiban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×