eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Stratégiai megállapodást kötött Csehország és Kína

Hétfőtől hivatalos csehországi látogatáson vesz részt Hszi Csin-ping kínai köztársasági elnök. Kínai államfő most először látogatott az 1993-ban megalakult Csehországba. A szocialista Csehszlovákiában sem járt soha kínai elnök. A cseh jobboldal és néhány emberi jogi szervezet azonban élesen bírálják Hszi Csin-ping prágai látogatását.

Kedden Miloš Zeman cseh köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett a prágai várban fogadta Hszi Csin-pinget, hogy aláírják a két ország közti stratégiai partnerségről szóló szerződéseket. A kínai elnök tiszteletére 21 ágyúlövés is eldördült a Hradzsinban. A gazdasági, kereskedelmi és oktatásügyi együttműködésről szóló dokumentumok szignálása után a kínai államfő kijelentette, "az aláírt stratégiai partnerség a két ország kapcsolatainak jövőbe mutató iránytűje."

Miloš Zeman úgy nyilatkozott, hogy a kínai befektetések értéke Csehországban az idei évben meghaladja a 95 milliárd koronát, vagyis mintegy 3,5 milliárd eurót. A cseh elnök arról is tájékoztatott, hogy a legnagyobb cseh autógyár, a Škoda Auto a következő öt évben mintegy 60 milliárd korona értékű beruházást hajt végre Kínában.

A kínai köztársasági elnök vendégül látása nem aratott osztatlan sikert Csehországban. Már hétfőn, érkezésének napján több emberi jogi aktivista is tüntetett ellene, és összetűzések is kialakultak a tüntetők valamint a Prágában élő kínai kisebbség között. A rendőrség 10 embert előállított. A tüntetések másnap is folytatódtak. A cseh elnök minden tiltakozó megmozdulást politikai indíttatásúnak nevezett.

A TOP09 nevű ellenzéki párt két képviselője, Miroslav Kalousek és Karel Schwarzenberg két tibeti zászlót akasztott ki a parlament épületére. A szókimondásáról híres Schwarzenberg a kínai elnök pompát sem nélkülöző fogadását eltúlzottnak nevezte, és szó szerint a következőket mondta: "Ilyen mértékű seggnyalást még soha nem értem meg, és mindezt egy diktátor előtt. Abba a várba, ahol Masaryk és Havel is székelt, most meghívtak egy diktátort. Még Hácha sem hívta meg ide Hitlert."

Hszi Csin-ping kedden találkozott még Bohuslav Sobotka cseh kormányfővel, a kétkamarás cseh parlament elnökeivel és Prága polgármesterével is. Szerdán délelőtt pedig vendéglátójával együtt részt vett a cseh-kínai gazdasági és kereskedelmi fórumon.

Szerző: Kiss Balázs, Pozsony

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×