eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Távoli még a kompromisszum az urkánok és az oroszok közt

Árnyékot vetett az orosz és az ukrán elnök első közvetlen tárgyalásaira az a tény, hogy Moszkva első ízben ismerte el: katonái ukrán területre léptek. A NATO főtitkára közben bejelentette: meg kell fékezni az orosz fenyegetést és ezért bázisokat telepítenek kelet-európai országokba.

Ukrajna és Oroszország még mindig nagyon távol áll attól, hogy egyetértésre jusson a kelet-ukrajnai harcok leállításáról és a rendezésről - ez derült ki Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök kétórás minszki találkozója után. Ami biztató volt: a két elnök kezet fogott a megbeszélések előtt, még ha csak a kameráknak szánták is a gesztust.

Mint világossá vált, a lehetséges tűzszünet konkrét feltételeiről nem is tárgyaltak. Porosenko nem állt ki a nyilvánosság elé a tanácskozás után, Putyin viszont kihasználta az alkalmat.

Az mondta, hogy beszéltek a gázszállítások kérdéséről és a luganszki és donyecki humanitárius helyzetről, amit "katasztrofálisnak" nevezett.

A fegyvernyugvás részleteit viszont nem ejtették szóba, mert Putyin szerint "Oroszország nem részese a konfliktusnak, azt Ukrajnának, Donyecknek és Luganszknak kell rendezni." Porosenko kitért arra, hogy szigorítani kell a határőrizetet, mert így meg lehet akadályozni, hogy fegyveresek szivárogjanak át országa területére.

A tárgyalások előtt nem sokkal ugyanakkor bombaként robbant a hír, hogy az ukránok saját területükön, a határtól 20 kilométerre orosz deszantosokat fogtak el, akiket be is mutattak a tévében.

Azt, hogy katonái ukrán területen tűntek fel, Moszkva is elismerte. Putyin ugyanakkor védelmi forrásokra hivatkozva azt mondta, hogy járőrözés közben tévedtek ukrán területre. Volt hasonló eset, amikor ukrán katonák jelentek meg orosz területen - legutóbb 450-en lépték át a határt, páncélosokkal is. "Nem volt probléma, remélem, hogy ebben az esetben sem lesz" - mondta.

Ukrajnában és nyugaton ugyanakkor szinte már vízválasztónak tartják Moszkva beismerését, mivel régóta azzal vádolják, hogy pénzzel, fegyverekkel és harcosokkal is segíti a Kijevi hatalom ellen fellázadt luganszki és donyecki szakadárokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×