eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Egy tollvonással megszüntette Putyin az orosz MTI-t

Oroszországban Vlagyimir Putyin elnöki rendelettel megszüntette az ország egyik legrégebbi hírügynökségét és a helyére lépő intézmény élére egy a Kremlhez hű műsorvezetőt nevezett ki. A lépést azzal indokolta, hogy hatékonyabbá kell tenni az állami média működését.

A RIA Novosztyi 1941 óta működött, de Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn egy tollvonással megszüntette. Az elnöki rendelet véget vetett az Oroszország Hangja nevű rádióadó működésének is. Nem volt világos, hogy mi lesz a dolgozókkal, annyi viszont gyorsan kiderült, hogy az orosz média egyik Kreml-hű figurája lesz a RIA és a rádióadó helyére lépő Oroszország ma nevű ügynökség főnöke.

Dmitrij Kisziljov azt mondta, az a célja, hogy "ismét fair módon álljanak hozzá Oroszországhoz, amely fontos és jószándékú állam". Kisziljovról köztudott, hogy nem áll tőle távol a gyűlöletbeszéd. A melegekről például azt mondta, hogy "a földbe kell ásni a szívüket és meg kell tiltani nekik, hogy véradók legyenek". Emellett nyugatellenes retorikájáról ismert.

A RIA - állami médium létére, eddig igyekezett kínosan objektív maradni, külföldi megrendelői miatt is - az ügynökséget átvevő új gazda viszont már korántsem fogja megválogatni a szavait - jegyzik meg kommentátorok.
A Gazeta.ru liberális hírportál szerint az, hogy nagy hírközlési átszervezés épp a Szocsi Olimpia előtt történik, arra utal, hogy az orosz állam propagandagépezetének ideológiai és pénzügyi tartalékai kimerültek. "Kevesebb a pénz és kevesebb az olyan ember, akiben a hatalom megbízik, hogy rájuk ruházza a pozitív országimázs kidolgozását" - jegyzi meg a portál.

Ezt a véleményt arra alapozza, hogy közvetve a Kreml utalt rá: kevesebb pént akar költeni az állami médiára. Szergej Ivanov elnöki kabinetfőnök arról beszélt, hogy csökkenteni kell a kiadásokat. A második feladat pedig szerinte az, hogy növelni az állami média hatékonyságát.

"Oroszország önálló politikát folytat, keményen védi érdekeit. Ezt nehéz elmagyarázni a világnak, de szükséges" - mondta. "Nehéz, mert néha a nemzet és a hatalom sem érti ezeket az érdekeket." - jegyezte meg a Gazeta. "Érdekes, hogy a változásokat az Ukrajnai események közepette jelentették be. Kisziljov volt az Ukrajnával kapcsolatos vitában "a Kreml egyik legfőbb ütőfegyvere" - írta még a portál.

Annak ellenére, hogy hasonló nevet visel, egyelőre úgy tűnik, hogy a Russia Today angol, spanyol és arab nyelvű hírtévé egyelőre nem olvad be az Oroszország ma nevű ügynökségbe. Míg a tévéadó inkább a nyugati világot célozza meg, addig az új médium jobbára a volt szovjet köztársaságokra koncentrál majd - jegyzik meg elemzők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×