eur:
390.97
usd:
366.85
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A tüntetők ünnepelték a rendőrök visszavonulását

Isztambulban az éjszaka újabb összecsapások robbantak ki a miniszterelnök ellen tiltakozók és a rohamrendőrök között. Besiktas kerületben utcakövekből emeltek barikádokat, a rendőrök pedig könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak.

A hétvégén törökök százezrei számára telt be a pohár - az isztambuli Taksim téren tervezett építkezés és a tiltakozók elleni erőszakos fellépés kiszabadította a dzsinnt a palackból.

Illetékesek szerint az éjszaka kiújult zavargások idején több, mint 1700 embert tartóztattak le Törökország 67 városában. Az Egyesült Államok nyugalomra intette a feleket, miután korábban bírálta a rendőrség kemény fellépését.

A résztvevőket és külföldet is sokkolta, hogy a karhatalom milyen brutálisan lépett fel pénteken az isztambuli tüntetőkkel szemben. A rendőrök könnygázt lőttek be lakónegyedekbe, hogy megpróbálják kifüstölni a lázongókat. Isztambulban ezernél is több, Ankarában néhány száz ember sebesült meg kórházi források szerint.

Egy embert elütött egy páncélozott jármű, amikor nekiment egy barikádnak. Pénteken az ország 90 különböző pontján folyt a tiltakozás, vasárnap újabb tüntetések voltak a négy legnagyobb török városban, Izmirben, Adanában, Ankarában és Isztambulban - igaz, a Taksim téren ezúttal inkább ünnepi, mint harcos volt a hangulat.

A rendőrök visszavonultak, a tüntetők pedig az önkényeskedéssel vádolt Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök lemondását követelték. A kormányfő a vezető ellenzéki Republikánus Néppártot vádolta a lázongások szításával és azt mondta: nem környezetvédelmi okokból, hanem azért folyik a tiltakozás, hogy szavazatokat veszítsen a pártja a jövő évi önkormányzati és elnökválasztásokon.

Az ellenzék azzal vágott vissza, hogy a tiltakozás különböző ideológiájú embereket egyesített.

"Az embereknek elegük van abból, hogy nem konzultál, hogy tiszteletlenül viselkedik, hogy nagyképű, elegük van a kormány törvénytelenségeiből és tekintélyelvűségéből" - mondta az egyik kurd ellenzéki párt parlamenti képviselője, Sirri Sureyya Onder, akit szombaton megsebesített egy könnygázpatron.

A török állami média jobbára hallgatott az eseményekről. Egy tiltakozó diák arról beszélt, hogy a külföldi híradásokat követik.

Isztambulban az üzletek és szállodák dolgozói vizet osztottak a tiltakozóknak és menedéket kínáltak nekik, a sebesülteket pedig önkéntes orvosok és orvostanhallgatók látták el.

Erdogan a városlakók tiltakozása ellenére Törökország legnépszerűbb politikusa. Tízéves kormányzása alatt stabil alapokra helyezte a gazdaságot, sokan azonban önkényeskedéssel és azzal vádolják, hogy rá akarja erőszakolni pártja iszlamista értékrendjét a török társadalomra.

A kormányfő vasárnap ismét beszédet mondott a tévében és azt mondta egy új törvényről: a közjót szem előtt tartva korlátozzák az alkohol árusítását. "Az emberek érdekében teszem. Aki iszik, az alkoholista" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×