eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Nem csitulnak az indulatok Franciaországban

Nem nyugszanak a kedélyek Franciaországban a melegházasság legalizálása miatt, annak ellenére sem, hogy az erről szóló törvény immár hatályba lépett. A hagyományos házasságmodell védelmezői vasárnap újabb monstre tüntetést tartottak Párizsban, melyen a szervezők szerint egymillió ember vett részt, ám a rendőrség mindössze 150 ezerre becsülte a demonstrálók számát. A megmozdulásokat szervező "Tüntetés mindenkinek" nevű egyesület képviselői jelezték, addig folytatják a tiltakozásokat, amíg a törvényt vissza nem vonják.

A francia társadalom gyakorlatilag kettészakadt a melegházasságról szóló törvény miatt - állapítják meg csaknem egybehangzóan az elemzők. A kérdés kapcsán legutóbb az 1968-as diáklázadáskor látott forrongás tapasztalható az országban. Bár a szocialista kormány igyekszik úgy beállítani a helyzetet, mintha a mozgósítás mögött alapvetően a szélsőjobb állna, a valóság az, hogy a politikától és általában az utcai megmozdulásoktól magukat eddig távol tartók aktivizálódnak a leginkább.

Ez a tény a vasárnapi tömegtüntetésen is jól látszott, ahol a demonstrálók száma annak ellenére is jelentős volt, hogy az elmúlt napokban a belügyminiszter a legkülönbözőbb érvekkel, sőt ijesztgetésekkel igyekezett lebeszélni az embereket a részvételről. Az internetes híradásokból egyébként az is kiderült, hogy a hatóságok más módokon is igyekeztek távol tartani a tüntetőket, a rendőrség több vidékről érkező autóbuszt feltartóztatott a francia fővárosba vezető autópályákon, Versailles és Párizs között pedig a metrók közlekedését is felfüggesztették.

A hatóságok fellépését amúgy hetek óta éles bírálatok érik, például azért, mert a rendőrség rendszeresen igazoltatja, sőt olykor le is tartóztatja azokat a személyeket, akik a "Tüntetés mindenkinek" mozgalom jelképét, a stilizált két gyermekes családot ábrázoló ruhadarabot viselik az utcán. Eme intézkedések kapcsán az európai parlament egyik olasz származású képviselője, a vasárnapi megmozduláson részt vett Luca Volonte úgy nyilatkozott, hogy azok a totalitárius államokban alkalmazott módszerekre emlékeztetnek, és kilátásba helyezte, hogy ez ügyben az Európai Tanácsnál fog panaszt tenni Franciaország ellen.
A melegházasság és az azonos neműek örökbefogadáshoz való joga ellen tüntetők egy jelentős része hetek óta virrasztásokkal is tiltakozik. A deklaráltan erőszakmentes megmozdulásokat általában állami hivatalok elé szervezik, az azon résztvevők pedig gyertyákat gyújtanak és költeményeket, híres írók, filozófusok vagy éppen politikusok műveiből olvasnak fel. Eltökéltségüket az utóbbi időben kifejezetten fokozta, hogy a rendőrség ezeket a megmozdulásokat is igyekszik rendre felszámolni, olykor könnygázgránátot vetve be a békésen üldögélő, többnyire fiatalokból álló tömeg ellen.

A hatóságok olykor kifejezetten brutális, sokak által antidemokratikusnak minősített fellépését a mértékadó francia média túlnyomó része kifejezett közönnyel, olykor helyesléssel szemléli, nem véletlen, hogy a hiteles információk, például családanyák letartóztatásáról beszámoló fényképek vagy videók egyre inkább a világhálón jelennek meg.

Az alapvetően fiatalos stílusú "Tüntetés mindenkinek" mozgalommal a politika egyelőre nem tud mit kezdeni: a szocialisták szélsőjobboldali, olykor fasiszta szervezetnek nevezik, a korábbi jobboldali kormánytöbbséget adó Népi Mozgalom Uniója pedig azért nem képes követelésüket a parlamentben kellőképpen megjeleníteni, mert megosztott az ügyben, hogy hatalomra kerülésük esetén eltörölnék-e a melegházasságról szóló törvényt vagy sem.

A mozgalmat alkotó fiatalok zöme mindenesetre azt hangoztatja, hogy a jogszabállyal a nyugati társadalmak alapját képező családot verik szét, és ezt semmiképpen sem fogják hagyni, akkor sem, ha évekig kell harcolniuk. Az első melegházasságot egyébként meglehetősen nagy politikai felhajtás mellett a jövő héten tartják a baloldali vezetésű Montpellier városában, miközben több jobboldali polgármester jelezte: akkor sem fognak azonos nemű személyeket összeadni, ha emiatt börtönbüntetésre ítélik őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×