eur:
393.55
usd:
368.33
bux:
66067.72
2024. április 24. szerda György

Cameron sikeresen visszatért a Mariana-árokból

A Föld legmélyebb pontjára ereszkedett James Cameron. Az Oscar-díjas Titanic és az Avatar rendezője egy különleges, egyszemélyes tengeralattjáróval merült le 10994 méter mély Mariana-árokba, hogy ott néhány órán át filmezzen.

James Cameron filmrendező különleges tengeralattjárójával sikeresen befejezte expedícióját, és visszatért hétfőn az óceán felszínére a Föld legmélyebb helyéről, de az előzetesen tervezett hat óra helyett csak alig több mint három órát töltött a Mariana-árok fenekén - közölték a National Geographic társaság tagjai.

A kanadai rendező közép-európai idő szerint hajnali öt órakor ért fel a Deepsea Challenger különleges mini-tengeralattjáró fedélzetén, és a feljövetelhez nem volt szükség az előre tervezett 70 percre. Pontosan 10 ezer 898 méter mélyre ereszkedett le a Csendes-óceánnak azon a helyén, amely Guam szigetétől 320 kilométerrel délnyugatra van.

A merülés előtt a BBC-nek adott interjújában a rendező arról beszélt, hogy gyerekkori álmát valósítja meg. "Olyan időkben nőttem fel, amikor az ember a Holdra járt, Cousteau kapitány pedig az óceánt kutatta." Cameron az elmúlt néhány évben titotkban készült a projektre.

A Mariana-árokban a víz nyomása annyira hatalmas, hogy csak különleges jármű bírja ki azt. Cameron egy rikító zöld, egyszemélyes, 12 tonnás tengeralattjáróval, a Deepsea Challengerrel vágott neki az útnak. A tengeralattjárón annyi reflektor van, hogy egy valóságos víz alatti tévéstúdió - jegyezte meg a BBC. Cameron járműve, amelynek tervezésénél segédkezett, 56 órát tud eltölteni a víz alatt.

Legutóbb 1960-ban járt, - akkor első ízben - ember a Mariana-árok alján. Jaques Piccard svájci mérnök és Don Walsh, az amerikai haditengerészet kapitányának merülése 5 órán át tartott.

Cameron kőzet- és biológiai mintákért, valamint filmezni indult a tengerfenékre. Egy interjúban elismerte, hogy a nagy nyomás miatt volt egy kicsit ideges. "Egy hajszálrepedés nyomán is azonnal összeroppanna a tengeralattjáró" - mondta az eddig már 72 mélytengeri merülést végrehajtott rendező. 33 alkalommal a Titanic roncsánál járt és furcsamód mostani merülése is a film 3D-s változatának bemutatásával esik egybe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×