INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

Cameron sikeresen visszatért a Mariana-árokból

Infostart / InfoRádió

A Föld legmélyebb pontjára ereszkedett James Cameron. Az Oscar-díjas Titanic és az Avatar rendezője egy különleges, egyszemélyes tengeralattjáróval merült le 10994 méter mély Mariana-árokba, hogy ott néhány órán át filmezzen.

James Cameron filmrendező különleges tengeralattjárójával sikeresen befejezte expedícióját, és visszatért hétfőn az óceán felszínére a Föld legmélyebb helyéről, de az előzetesen tervezett hat óra helyett csak alig több mint három órát töltött a Mariana-árok fenekén - közölték a National Geographic társaság tagjai.

A kanadai rendező közép-európai idő szerint hajnali öt órakor ért fel a Deepsea Challenger különleges mini-tengeralattjáró fedélzetén, és a feljövetelhez nem volt szükség az előre tervezett 70 percre. Pontosan 10 ezer 898 méter mélyre ereszkedett le a Csendes-óceánnak azon a helyén, amely Guam szigetétől 320 kilométerrel délnyugatra van.

A merülés előtt a BBC-nek adott interjújában a rendező arról beszélt, hogy gyerekkori álmát valósítja meg. "Olyan időkben nőttem fel, amikor az ember a Holdra járt, Cousteau kapitány pedig az óceánt kutatta." Cameron az elmúlt néhány évben titotkban készült a projektre.

A Mariana-árokban a víz nyomása annyira hatalmas, hogy csak különleges jármű bírja ki azt. Cameron egy rikító zöld, egyszemélyes, 12 tonnás tengeralattjáróval, a Deepsea Challengerrel vágott neki az útnak. A tengeralattjárón annyi reflektor van, hogy egy valóságos víz alatti tévéstúdió - jegyezte meg a BBC. Cameron járműve, amelynek tervezésénél segédkezett, 56 órát tud eltölteni a víz alatt.

Legutóbb 1960-ban járt, - akkor első ízben - ember a Mariana-árok alján. Jaques Piccard svájci mérnök és Don Walsh, az amerikai haditengerészet kapitányának merülése 5 órán át tartott.

Cameron kőzet- és biológiai mintákért, valamint filmezni indult a tengerfenékre. Egy interjúban elismerte, hogy a nagy nyomás miatt volt egy kicsit ideges. "Egy hajszálrepedés nyomán is azonnal összeroppanna a tengeralattjáró" - mondta az eddig már 72 mélytengeri merülést végrehajtott rendező. 33 alkalommal a Titanic roncsánál járt és furcsamód mostani merülése is a film 3D-s változatának bemutatásával esik egybe.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018