eur:
389.73
usd:
362.12
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A külföldi sajtó nem optimista Magyarország kilátásait illetően

Orbán Viktor miniszterelnök a Londoni Közgazdasági Egyetemen elmondott beszédében arról igyekezett meggyőzni a befektetőket, hogy Magyarország jó adós, és rendezi a tartozásait. A befolyásos Wall Street Journal szerint azonban Magyarország lesz "a következő európai válság".

Az európai fővárosokban a vészharangot kongatták, miután az Európai Bizottság 2,8 százalékról mindössze fél százalékra csökkentette a gazdasági növekedési prognózisát Magyarországéval együtt is, Orbán Viktor azonban nem volt ennyire borúlátó.

A miniszterelnök a Londoni Közgazdasági Egyetemen tartott előadásában túlságosan alacsonynak nevezte a bizottsági előrejelzést. "A magyar gazdasági növekedés magasabb lesz, a költségvetési hiány pedig alacsonyabb" - mondta, elismerve ugyanakkor, hogy nagyon nehéz lesz tartani a kormány másfél százalékos növekedési célját.

A görög és olasz adósságválság közepette a kormányfő londoni vizitjével kevés külföldi médium foglalkozott, amelyek azonban igen, azok kétkedő hangnemben írnak a magyar gazdasági kilátásokról. A Die Welt internetes kiadása az este már címlap sztorit írt az előadásról, amelyben úgy fogalmazott, hogy Orbán "európai partnerein élcelődött" - itt arra gondolt a szerző, hogy a kormányfő megjegyezte: Svédország mellett Magyarország az egyetlen EU-tagállam, amely eredményesen csökkentette a költségvetési hiányt.

A lap kiemelte: Orbán arról igyekezett meggyőzni hallgatóságát, hogy Magyarország jó adós, és visszafizeti tartozásait. A csütörtöki állampapír-aukció eredményét pedig a miniszterelnök az olasz válsággal indokolta. "Ennek nincs köze Magyarországhoz" - idézte szavait a lap.

A beszéd után néhány órával azonban a Wall Street Journal üzleti lap blogja "a következő európai válságnak" nevezte Magyarországot, kiemelve, hogy az aukción Budapestnek vállalnia kellett, hogy 6,79 százalékos kamatot fizet az egy éves lejáratú papírok vásárlóinak. Ez már az olasz kamatszinthez közelít.

A blog idézi a Kanadai Királyi Bank elemzését, amely "közeledő válságot" vizionál Magyarország esetében. "Gyenge a kereslet a rövidlejáratú adósságra, ami újrafinanszírozási kockázatokat vetít előre... Magyarországnak más feltörekvő piacokkal szemben nem sikerült leráznia a múlt destabilizáló erőit... kiegyensúlyozatlan politikája miatt kezd ördögi körbe kerülni akkor, amikor romlanak a globális gazdasági feltételek" - szól az elemzés.

A miniszterelnök Londonban ugyanakkor arról beszélt, hogy Magyarország technológiai és mezőgazdasági termékekkel nagyobb növekedést produkál majd, javítja az adófizetési morált, és arra kérte a nagy befektetési bankokat, hogy ne fordítsanak hátat az országnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×