eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A trónörököst is megtámadták a tiltakozó brit fiatalok - videó

Negyvenezer diák tüntetett csütörtökön este a londoni parlament környékén, az ellen tiltakozva, hogy a kormány elhatározta az egyetemi tandíj összegének jelentős felemelését. A vitanap végén az alsóház megszavazta az erre vonatkozó törvényt. A tüntetés estére eldurvult, néhányan a színházi előadásra érkező Károly herceg és felesége limuzinját is megtámadták.

A tandíjemelés ellen néhány héten belül ez volt a negyedik tömeges diáktüntetés. A parlamentet - amelynek falai között a képviselők mindössze huszonegy szavazatos többséggel, de elfogadták a tandíjemelésről szóló törvényjavaslatot - sikerült megvédenie a rendőrkordonnak, viszont a legdühösebb fiatalok törtek, zúztak, néhányan pedig megtámadták a színházi előadásra érkező trónörökös-pár gépkocsiját. A hatalmas veterán Rolls Royce egyik ablakát berepesztették és az autót fehér festékkel öntötték le. Károly hercegnek és Kamilla hercegnőnek nem esett bántódása.

A dulakodásban tizenkét rendőr és negyvenhárom tüntető megsebesült, huszonkét személyt vettek őrizetbe. Lovas rendőrök is részt vettek a tömegoszlatásban, de kardlapozás Angliában nincs.

Néhány tüntető vasrudakkal betörte a közeli pénzügyminisztérium és a legfelső bíróság több ablakát, mások felgyújtották a Trafalgar téren álló hatalmas karácsonyfát, és kirakatokat zúztak be az Oxford Streeten.

Az új törvény az egyetemek fenntartásának finanszírozását segíti elő, lehetővé teszi, hogy fokozatosan emeljék a tandíj felső határát, míg azok a fiatalok, akik ezt nem tudják megfizetni, ösztöndíjra pályázhatnak.

A brit kormánykoalíció kisebbik partnere, a Liberális Demokrata Párt a választási kampányban még ellenezte a tandíj emelését, de most képviselőinek közel a fele igennel szavazott - vagy a koalíció fennmaradása érdekében, vagy azért, mert belátja az új tandíjrendszer ésszerűségét.

David Cameron miniszterelnök abban reménykedik, hogy idővel a diákság megérti, miért van szükség a diploma megszerzése és a munkába lépés után visszafizetendő tandíj emelésére. A békés tüntetést a kormányfő nem ellenezte, a tiltakozás elfajulását, a rombolást és Károly herceg gépkocsijának a megtámadását azonban elítélte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×