eur:
389.28
usd:
362.11
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Puskással nyitott a magyar filmfesztivál Londonban

A londoni Riverside Studiosban Almási Tamás: Puskás Hungary című közel kétórás portréfilmjének vetítésével kezdődött a három napon át tartó Magyar Filmfesztivál, amelynek idei védnöke az angol Fulham labdarúgócsapat sztárja, Gera Zoltán.

Ezekben a napokban a világbajnokság miatt különösen az angolok érdeklődésének középpontjában áll a labdarúgás, és a londoni Magyar Filmnapok megnyitójaként zsúfolt nézőtér előtt vetítették csütörtök este Almási Tamás tavaly készült nagy sikerű dokumentumfilmje, a Puskás Hungaryt.

E portréfilm révén sokat megtudhattak a nézők Magyarország zivataros történelméről éppúgy, mint a magyar mentalitásról. Társadalmunkra persze bizonyos fokig az is jellemző, hogy a világszerte legismertebb magyar nagyszülei, lévén svábok, éppúgy nem tudtak magyarul beszélni, mint Puskás spanyol unokái.

Az immár harmadik londoni Magyar Filmfesztivál műsora változatos, szól az emigrációról, például Csupó Gábor Jóska menni Amerika! című rajzfilmjén és Forgács Péter Az amerikai álom című dokumentum-összeállításán keresztül, de a XX. századi magyar történelemről is, hiszen vetítik majd Szabó Istvántól A napfény ízét és Mészáros Márta Kéthly Anna-filmjét, vagy Pál Sándortól az 1956 utáni menekülés témáját feldolgozó Szerencsés Dánielt, valamint a háborút követő zavaros időkben utcán kódorgó gyerekek csapatáról szóló, immár klasszikusnak tekinthető, 1947-es film, a Radványi Géza-rendezte Valahol Európábant is.

A nagyfilmek előtt a nemzetközileg elismert magyar animáció rövidfilmjeivel ismerkedhetnek meg a nézők.

A fesztivált megnyitó gálaest igen sikeres volt, a megjelentek a kellemes nyári estén a telihold fényében még elbeszélgethettek Londonba érkezett magyar filmművészekkel a Riverside Studios Temze-parti széles teraszán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×