eur:
397.67
usd:
354.98
bux:
74334.36
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

A szlovákiai magyarok többsége fontosnak tartja az államnyelv ismeretét

A szlovákiai magyarok mintegy háromnegyede magyarul beszél otthon - derült ki egy szociológiai felmérésből, amelyben mintegy nyolcszáz embert kérdeztek meg. Közülük majdnem minden második szlovákul felelt a kérdésekre.

A szlovákiai magyarok nyelvhasználatáról készített felmérést a nagyszombati Cirill és Metód Egyetem. Az eredményeket csütörtökön tette közzé a TASR hírügynökség.

A felmérésből kiderül, hogy a szlovákiai magyarok mintegy 75 százaléka az otthonában magyarul beszél, 21 százalékuk a magyart és a szlovákot felváltva használja, és csak négy százalékuk kommunikál alapvetően szlovák nyelven.

Mint Ladislav Machácek, az egyetem filozófiai kara politológiai tanszékének munkatársa elmondta, a válaszadók a felmérés során maguk dönthették el, milyen nyelven fognak beszélgetni a szakemberekkel. A megkérdezettek 48 százaléka a feltett kérdésekre szlovákul válaszolt.

A válaszadók közel 70 százaléka nagyon fontosnak tartja, hogy megértesse magát az államnyelven, 5,3 tized százalékuk viszont nem tartja fontosnak a szlovák nyelv ismeretét.

Az etnikai státusz meghatározásánál, a legtöbben, csaknem 68 százalék a Szlovákiában élő magyar jellemzést választotta, 16 százalék a magyar vagyok meghatározás mellett döntött, 13 százalék pedig magyar származású szlovákként jellemezte magát. A felmérés során 800 embert kérdeztek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×