eur:
400.98
usd:
365.63
bux:
73832.31
2024. október 7. hétfő Amália
A Nemzetközi Űrállomás a Hold előtt Salgótarjánból fotózva 2018. július 5-én.
Nyitókép: MTI / Komka Péter

Kiss László: a dinoszauruszok még láthattak vulkánkitörést a Holdon

A tudósokat is meglepte, hogy a Holdon még akkor is volt aktív vulkántevékenység, amikor a Földön már dinoszauruszok éltek – mondta az InfoRádióban a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóintézet főigazgatóját.

A kínai Chang’e-5 holdszonda által a Földre hozott talaj- és kőzetminták elemzéséből kiderült, hogy a Holdon a dinoszauruszok korában is még volt aktív vulkáni működés, vagyis a holdi vulkáni tevékenység nem ért véget milliárd évekkel ezelőtt, mint ahogy azt eddig gondoltuk. A kínai holdszonda küldetésének célja az volt, hogy mintát hozzon a Hold felénk forduló oldaláról. A Chang’e-5 sikeres küldetésével 44 év után ez lett az első olyan űrszonda, amely holdi talajmintát juttatott el a Földre, mégpedig 1731 grammot.

Kínai tudósok a Chang’e-5 által gyűjtött mintákban találtak mintegy háromezer kis méretű, 20 és 400 mikron átmérő közötti gömbszerű szemcse (szferula) összetételét és szerkezetét vizsgálták. Ezek a szferulák üvegszerűek, amelyek vagy egy kis égitestnek a Hold felszínébe történő becsapódása következtében alakultak ki, vagy pedig ősi vulkáni kitörések alkalmával repültek ki a Hold belsejéből a felszínre. Mindkét esetben magas hőmérsékleten folyékonnyá vált anyag a repülése alatt a hirtelen lehűlés következtében üvegszemcsékké alakult, vagyis amorf vagy esetleg kristályos szerkezetű szilárd anyag jött létre.

"A Holdról legutóbb visszahozott kőzetmintákban több ezer, üvegszerű, kis gömböcskét találtak a kínai tudósok. Ilyenek csak úgy keletkezhetnek, ha valami nagy hőhatás éri kőzetet" – mondta Kiss László. A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóintézet főigazgatója szerint a Holdon a nagy hőhatás kétféleképpen jöhet létre, vagy egy meteor becsapódásakor, vagy vulkáni tevékenység kapcsán.

Azt is elmondta, hogy a kínaiak a háromezer kis gömbszerű szemcse között találtak három olyat, amelyeket megvizsgálva megdöbbentő felfedezést tettek: tömegspektroszkópos módszereket alkalmazva meg tudták határozni az ólomizotópok mennyiségét, valamint az urán és ólom arányait és ebből kormeghatározás tudtak végezni.

"Azt találták, hogy az üvegesedési folyamat, ami ezeket a kicsi szemcséket létrehozta, 123 millió évvel ezelőtt történt. Márpedig akkoriban a Földön már dinoszauruszok éltek, és még majdnem 60 millió évig uralták is a bolygónkat" – emlékeztetett a csillagász. Kiss László szerint ez azért meglepő, mert eddig úgy gondoltuk, hogy a Holdon legkésőbb hárommilliárd évvel ezelőtt már kihunyt az utolsó tűzhányó is.

"Ehhez képest még 120 millió évvel ezelőtt is lehetett aktív vulkanizmus a Holdon, ami azt jelenti, hogy valamit elértünk"

– magyarázta a főigazgató, és úgy véli, érdemes lenne a mai módszerekkel újra vizsgálni a korábbi űrprogramokkal a Holdról elhozott kőzetmintákat.

Viszont szerinte mindenképpen figyelembe kellene venni azt is, hogy a Hold mely részéről származnak, mert az amerikai űrhajósok egykoron a Hold lapos fennsíkjain szálltak le, míg most a kínai szondák kihűlt vulkánok közelében értek talajt. "Az eltérő helyekről származó kőzetek újbóli vizsgálata nagyon eltérő eredményeket hozhat" – vélekedett Kiss László, de hozzátette: "A Holdunk, bármennyire is kisebb égitest, mint a Föld, megérdemli azt, hogy részletesen föltérképezzük a különböző helyekről származó mintákkal. Ez a jövő feladata."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Jóléti szintlépés jöhet, ha ki tudunk szakadni az uniós gazdaság halálos öleléséből

Jóléti szintlépés jöhet, ha ki tudunk szakadni az uniós gazdaság halálos öleléséből

A világ drámai gyorsasággal változik, és ha a változások irányát nem tudjuk befolyásolni, akkor a gyors alkalmazkodás marad lehetőségként. Tíz évvel ezelőtt az európai ember számára a migráció, a járvány, a háború vagy az energiaválság még a harmadik világra jellemző, egzotikusan csengő kifejezésnek számított. Mára viszont mindegyik végigsöpört Európán és az uniós bürokrácia mindegyikre helytelen, nem gyakorlatias, hanem ideológiai válaszokat adott (népességcsere kísérlete, elhibázott vakcinapolitika, energiasokk mélyítése, szankciós-, majd vámháború elindítása). Nem meglepő, hogy az európai elitek ma már temetik Európát. Mario Draghi volt olasz miniszterelnök lesújtó jelentést tett közzé az uniós versenyképességi lemaradásról, Emmanuel Macron francia elnök pedig azzal riogatott, hogy az unió hamarosan „meghalhat”. Az iparát elveszítő német gazdaságról lassan nincs mit írni, növekedésre egyelőre képtelen, a nyugati sajtó a napokban épp azt ünnepli, hogy e gazdaság maradékát példátlan felvásárlási lázban hordja szét a globális tőke – miközben a német autógyártók halasztják zöld átállási terveiket, gyáraikat bezárni kényszerülnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 7. 07:34
×
×
×
×