eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Pixabay

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.

Eredetileg minden influenzavírus a madarakban létezik, a H5N1 is – mondta az InfoRádióban Rusvai Miklós víruskutató. Macskában, kutyában is előfordult már a H5N1, most tehenekben is kimutatták, és a szakember szerint az volt a riasztó, hogy

több hónapon keresztül cirkulált a tehénállományban a vírus, mielőtt észrevették volna a farmer fertőződése következtében.

Tehát előbb derült ki, hogy az embert fertőzte a vírus, és azután következtettek vissza arra, hogy a tehenek között volt eredetileg jelen.

"Ez azért érdekesség, mert tehénben madárinfluenzáról még soha nem számoltak be, ez egy új jelenség, de innentől kezdve fokozatosan ellenőrizni kell a tehénállományokat is, nehogy kialakuljon bennük egy olyan változat, amely azután emberről emberre is terjedni tud" – figyelmeztetett a szakember.

Ez utóbbi, tehát az emberről emberre terjedés az úgynevezett fajadaptációs képességtől függ. Ennek a fajadaptációnak többnyire idő kell, és a terjedéshez a véletlen is hozzájárulhat. Eddig ez még nem történt meg, noha már száz körüli eset van, amikor igazolták, hogy ember fertőződött valamilyen más fajtól, madártól vagy jelen esetben emlőstől ezzel a vírussal, de

az emberről emberre való terjedés képességét még nem szerezte meg a vírus

– magyarázta Rusvai Miklós.

A szarvasmarháról emberre történő madárinfluenza-terjedést a Texasi Műszaki Egyetem Biológiai Kutatólaboratóriuma mutatta ki, és az eredményeket megosztotta az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központtal is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×