eur:
396.82
usd:
371.03
bux:
70955.39
2024. június 26. szerda János, Pál
Egészséges libák egy Gödöllő közeli libafarmon 2017. január 23-án. A madárinfluenza járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Magyarország hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A WHO megerősítette a madárinfluenza első halálos kimenetelű emberi fertőzését

A mexikói férfinak több alapbetegsége is volt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette szerdán a madárinfluenza H5N2 néven ismert törzsének első halálos kimenetelű emberi fertőzését Mexikóban.

A több alapbetegségben szenvedő, 59 éves férfi Mexikóvárosban került kórházba azt követően, hogy megfertőződött a vírussal. Április 24-én halt meg, miután láz, légszomj, hasmenés, hányinger, továbbá általános rossz közérzet alakult ki nála - derült ki a WHO közleményéből.

Világszerte ez az első, laboratóriumban megerősített eset, amelyben a H5N2-es madárinfluenzával fertőződött meg ember. A WHO szerint egyúttal ez az első ismert H5N2-es madárinfluenzavírus-fertőzés Mexikóban. "Bár a vírusnak való kitettség forrása ebben az esetben jelenleg ismeretlen, az H5N2 vírusokat már kimutatták baromfikban Mexikóban" - írta közölte a szervezet.

Márciusban a madárinfluenza-fertőzést fedeztek fel egy kis szárnyasfarmon a mexikói Michoacán államban, amely azzal a tagállammal határos, ahol a fertőzött személy élt.

Az áldozat tudomása szerint nem érintkezett baromfival vagy más állattal, de több alapbetegségben szenvedett, és a rokonok arról számoltak be, hogy már három héttel az akut tünetek megjelenése előtt ágynak esett - tájékoztatott a WHO. Az egészségügyi szervezet szerint jelenleg alacsony a kockázata a vírusfertőzésnek a lakosságra.

Címlapról ajánljuk

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×