eur:
396.62
usd:
367.07
bux:
70189.16
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Nyitókép: Pixabay

Újabb ember fertőződött meg, és egyre több tehenészetben bukkan föl a madárinfluenza

Az Egyesült Államokban egyre több szarvasmarha telepen jelenik meg a vírus, amely az amerikai járványügyi hivatal szerint a nyers tejjel is terjed.

Egy michigani mezőgazdasági dolgozó szervezetében is kimutatták a madárinfluenzát, ezzel ő lett az Egyesült Államokban a második ember, akit a vírus megfertőzött - írja a Bloomberg alapján a Portfolio. A fertőzöttnek enyhe tünetei voltak, és már felépült. Az első ilyen jellegű emberi megbetegedést egy texasi mezőgazdasági dolgozónál regisztrálták március végén.

Ugyanakkor már 9 amerikai államban, összesen 52 szarvasmarha állományban mutatták ki a madárinfluenzát.

Az egészségügyi szakemberek fokozott figyelmet fordítanak a H5N1-es madárinfluenzára, amely képes fajok között is terjedni és embereknél súlyos betegségeket okozhat.

Az amerikai járványügyi hivatal arra figyelmeztet, hogy a megbetegedések száma nőhet, mert a

vírus magas koncentrációban lehet jelen a fertőzött tehenek tejében.

Az Egyesült Államok már tárgyalásokat folytat a Modernával és Pfizerrel a madárinfluenza elleni hírvivő RNS alapú vakcinák fejlesztéséről. A Moderna vakcinája korai tesztelési fázisban van, hamarosan eredmények várhatók, ami pozitív hatást gyakorolt a cég részvényeire.

Az ügynökség genetikai elemzést végez annak megállapítására, hogy mutálódott-e a vírus oly módon, ami veszélyesebb lehet az emberekre nézve vagy hogyan reagálhatnak rá a jelenleg rendelkezésre álló antivirális szerek és vakcinajelöltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×