eur:
389.76
usd:
359.18
bux:
66313.67
2024. február 26. hétfő Géza
Senior citizens in a retirement home exercise room.
Nyitókép: RichLegg/Getty Images

A számok nem hazudnak – eddig él, aki eléri a nyugdíjkorhatárt

Érdekes adatokat kapunk, ha azt vizsgáljuk, mekkora a várható élettartam a nyugdíjkorhatár elérésekor.

Közismert, hogy a nők lényegesen tovább élnek, mint a férfiak, és az is, hogy Japánban és a dél-európai mediterrán országokban különösen hosszú a várható élettartam. A novekedes.hu azt is megvizsgálta, hogy ténylegesen mekkora élethosszra számíthatunk, ha elérjük a nyugdíjkorhatárt.

Itthon a férfiak várható élettartama 73 év, a nőké 80, ugyanakkor a 65 évesen várható további élettartam férfiak esetében 14, nők esetében 18 év. Ez alapján, azok a férfiak, akik a 65 évet megérik, átlagosan 79 éves korukig élnek, a hölgyek esetében 83 év. A két nem között a születéskor meglévő 7 éves várható élettartam eltérés 65 éves korra 4 évre csökken. Ebből az következik, hogy a férfiak közül sokkal többen halnak meg 65 éves koruk előtt, mint a nők közül.

Míg Hollandiában, Svájcban, Svédországban, Izlandon, Dániában, Írországban, Nagy-Britanniában és Máltán 4 év vagy ennél kevesebb a születéskor várható életkor eltérése a két nem között, addig nálunk 7 év, a volt Szovjetunió európai utódállamaiban már 10 év.

A 65 éves korban várható további élettartamnál természetesen már kisebb ez az eltérés, de ott is vannak érdekességek. Izlandon igen kicsi, 2 év alatti az eltérés, egyúttal

az izlandi férfiak élnek a legtovább, ha megérték a 65-öt: átlagosan 85,5 éves korukig.

A nőknél a nyertes Japán: aki eléri a 65 évet, még 25 évre számíthat, vagyis 90 éves kort ér meg várhatóan, a japán férfiaknál 85 év az adat.

A 65 évet megért nők életkilátásai összességében is igen jók: összesen a világ 29 országában számíthatnak 85 év fölötti átlagos életkorra, a férfiak ugyanakkor csak Izlandon, Ausztráliában és Svájcban.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×