eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Mamenchisaurus sinocanadorum, az eddig ismert leghosszabb nyakú dinoszaurusz. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Ez volt a leghosszabb nyakú dinoszaurusz - mutajuk a képeit

Az eddigi leghosszabb nyakú dinoszaurusz fosszilis maradványait azonosították a New York-i Stony Brook Egyetem kutatói

A szauropodák csoportjába tartozó, több mint 160 millió évvel ezelőtt élt Mamenchisaurus sinocanadorum dinoszaurusz maradványait 1987-ben fedezték fel Kínában.

A kutatók elemzésük során kimutatták, hogy ennek a nagytestű növényevőnek mintegy 15 méter hosszú nyaka lehetett, ami nagyjából hat zsiráfnyaknak felel meg.

Mamenchisaurus sinocanadorum dinoszaurusz arányai a többi dínóhoz és az emberhez képest. Forrás: Wikipédia
Mamenchisaurus sinocanadorum dinoszaurusz arányai más dínókhoz és az emberhez képest. Forrás: Wikipédia

Bár az őshüllőnek csak néhány csontja maradt fenn, a közeli rokonaik teljes egészében fellelt csontvázai segítségével a tudósoknak mégis sikerült rekonstruálni, mekkorák lehettek és hogyan nézhettek ki az állatok. Ez alapján a tudomány jelenlegi állása szerint a Mamenchisaurus sinocanadorum a maga 15 méterével tartja a nyakhossz rekordját - jelentette ki Andrew J. Moore paleontológus.

A Mamenchisaurus youngi rekonstrukciója. Forrás: Wikipédia
A Mamenchisaurus youngi rekonstrukciója. Forrás: Wikipédia

Komputertomográfiai eszközök segítségével azt is megállapították, hogy az óriási állat csigolyái - a kismadarak testfelépítéséhez hasonlóan - üregesek voltak, és ezért négyméteres bordák támasztották a nyakát a stabil tartás érdekében.

A Mamenchisaurus jingyanesi fosszíliája a Pekingi Természetrajzi Múzeumban. Forrás: Wikipédia
A Mamenchisaurus jingyanesi fosszíliája a Pekingi Természetrajzi Múzeumban. Forrás: Wikipédia

A Mamenchisaurus első, részleges fosszilis csontvázát 1952-ben, egy autópálya építése közben fedezték fel, a kínai Szecsuanban. Nevét az ismert kínai őslénykutató, C. C. Young (más néven Yang Zhongjian Jang Csung-csien) alkotta meg, 1954-ben. Az első példány 22 méter hosszú, a nyaka hossza pedig ennek mintegy felét teszi ki, ami kora leghosszabb nyakú állatává tette. 19 csigolyát fedeztek fel (ami szintén rekord) a nyaki bordák mentén. 1972-ben felfedezték a Mamenchisaurus második faját, az M. hochuanensist, melyhez 9,5 méteres nyak tartozott.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×