INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

farkas

bükk

kutya

rónai kálmánné

Tudományosan bizonyított: két farkascsalád él a Bükk területén, nem támadós kedvűek

Tudományosan bizonyított: két farkascsalád él a Bükk területén, nem támadós kedvűek

2021 óta nyolc gyanús bejelentés érkezett a hegységből, mindről bebizonyosodott, hogy kutyához kötődik.

A közvélekedéssel szemben a 2021 novembere óta történt esetekben nem farkasok támadtak rá más állatokra a Bükkben, ez derült ki a Bükki Nemzeti Park vizsgálatából.

Az InfoRádió Rónai Kálmánnétól, a nemzeti park igazgatóságának igazgatójától megtudta, minden bejelentett, farkastámadásnak vélt esetet a helyszínen kivizsgáltak - körülmények, nyomok -, az elmúlt nyolc (Erdőkövesd, Kács, Miskolc, Mátranovák) genetikai mintavétel eredményéből a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakembereinek segítségével pedig világosan kiderült, kutyák követték el a támadásokat akár tenyésztett, akár házi-, akár vadon élő állatok ellen.

Hogy történtek-e az elmúlt időszakban olyan támadások, amelyek farkasokhoz köthetők, arról Rónai Kálmánné azt mondta, az elmúlt időszakban egyáltalán nem voltak ilyen támadások, noha farkasnyomokat találtak, és 2021 előtti támadások mintáiban egy-egy alkalommal ki is mutatták a farkast mint elkövetőt, de ennek az aránya elenyésző.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a vadászok, a gazdálkodók, az erdészek és a nemzeti park egy konferencián közösen meghatározták azt, hogy az elkövetkezendőkben közösen figyelik a farkasállomány alakulását, az ezzel kapcsolatos eseményeket, és elindult az a konzultáció, amelyen keresztül együttműködünk a kérdésben" - hangsúlyozta.

Ismereteik szerint a Bükkben két farkascsalád élhet.

"Azért családról beszélünk, mert

ezek lehetnek 5-8-10 fős családok,

a család meghatározása pedig mindig változó. Teljes hóborítottság mellett tudunk képet rögzíteni az egy időben fellelt farkasnyomokból, hogy tulajdonképpen hány farkasról is van szó" - hívta fel a figyelmet.

Nyitókép: Unsplash.com

Kapcsolódó hang

Nem farkasok támadtak a Bükkben
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018