eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Obesity, unhealthy weight. Nutritionist inspecting a womans waist using a meter tape to prescribe a weight loss diet
Nyitókép: peakSTOCK/Getty Images

Már sejtik, hogyan trükköz a koronavírus a túlsúlyosak szervezetében

Egy friss kutatás eredménye megmagyarázhatja, miért vannak fokozott rizikónak kitéve a túlsúlyos és elhízott emberek a koronavírus-járványban.

Egyes zsírszövetben található immunsejteket és a zsírsejteket is megcélozza a szervezetbe kerülve a koronavírus: amikor bejut ezekbe, olyan gyulladásos folyamatokat indít el, amelyek súlyos megbetegedéshez vezethetnek – állítja a kutatás egyik vezetője, Catherine Blish, a Stanford Egyetem kutatója.

"Ugyanazokat a gyulladásos citokineket látjuk, amelyek a súlyos betegek vérében megjelennek, és amelyek az említett szövetek fertőzésének hatására termelődnek" – fogalmazott Blish. Az online publikált eredmények szakértői ellenőrzés előtt állnak.

Elbújhat a vírus a zsírban

A kutatást a MedicalXpress cikke szerint olyan emberek zsírszöveteivel végezték, akiken annak érdekében hajtottak végre műtétet, hogy veszítsenek testsúlyukból.

"Talán ezt a lehetőséget használja arra a vírus, hogy elkerülje a védekező immunválaszunkat, elrejtőzik ezen zsírsejtekben" – vélekedik Vishwa Deep Dixit, a Yale School of Medicine összehasonlító orvostudomány és immunológiaprofesszora.

A legújabb eredmények különösen fontosnak bizonyulhatnak az olyan országokban, ahol nagyon magas az elhízottak aránya a populáción belül. Egy idei felmérés szerint

a magyarok 34 százaléka túlsúlyos, 28 százalék pedig valamilyen mértékben elhízott.

"A lényeg az, hogy a vírus közvetlenül meg tudja fertőzni a zsírsejteket', de ami a zsírban történik, az nem marad ott, hanem a szomszédos szövetekre is hatással van" – mondta Philipp Scherer, a dallasi UT Southwestern Medical Center zsírsejteket tanulmányozó tudósa, aki nem vett részt ebben a kutatásban.

Ideje lenne levonni a következtetéseket

Egy másik szakértő szerint a közegészségügyben dolgozóknak figyelembe kellene venniük az eredményeket.

"Ez a tanulmány egy újabb figyelmeztetés az orvosi szakma és a közegészségügy számára, hogy

komolyabban foglalkozzanak a túlsúlyos és elhízott egyénekkel kapcsolatos kérdésekkel, valamint a nekik nyújtott kezelésekkel és vakcinákkal.

Az általuk jelentett kockázatot folyamatosan dokumentáljuk, de nem foglalkozunk vele eleget" – mondta Barry Popkin, az Észak-Karolinai Egyetem táplálkozástudományi professzora, aki a súlyos koronavírus kockázatát tanulmányozta az elhízottak körében.

Blish és kollégái szerint a fertőzött testzsír még a hosszú-Covid kialakulásához is hozzájárulhat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Az okos város kifejezést egyre gyakrabban használják világszerte, ami többek között arra utal, hogy egy adott település milyen innovatív stratégiákkal próbálja megtartani a népességét, hogyan tud vonzó lenni a befektetők számára, és mit tesz a fenntartható városfejlesztés érdekében. Ennek mindennapi megjelenési formái gyakran a döntéstámogató digitális technológiák alkalmazásában jelennek meg. Hogy mely világvárosok teljesítenek ebben a legjobban, azt az áprilisban közzétett 2024 Smart City Index ranglista alapján néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×