eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Sir David Attenborough angol természettudós és ismeretterjesztő dokumentumfilmes pódiumbeszélgetésen vesz részt a Világgazdasági Fórum 49. davosi találkozóján 2019. január 22-én, a kezdőnapon. A névadó svájci nonprofit alapítvány szervezte négynapos tanácskozáson a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetőbb globális kérdéseket vitatják meg, illetve határozzák meg a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.
Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

David Attenborough: most kell lépnünk, különben késő lesz

A gazdag országoknak morális felelőssége van a klímaváltozás megállításában, vélekedik Sir David Attenborough.

Katasztrofális hatása lesz annak, hogy nem veszünk tudomást a klímaváltozás problémájáról: most kell lépnünk, különben túl késő lesz, mondta a BBC News-nak adott interjújában David Attenborough. A glasgow-i COP26 találkozó előtt úgy fogalmazott: minden nap, amelyet úgy töltünk el, hogy nem teszünk semmit a környezetért, elvesztegetett.

Az ENSZ klímatudományi bizottsága nemrégiben arra a következtetésre jutott, hogy egyértelmű az emberi tevékenység hatása a globális hőmérséklet-emelkedésre. David Attenborough szerint ez azt bizonyítja, hogy ő és mások sem a semmiért csináltak felhajtást, és hogy a felmelegedés veszélye valós.

Döntő évtized jön

"Amit az éghajlatkutatók húsz éve mondanak, és amiről mi is beszámoltunk, az a valós helyzet, nem pedig téves riasztás. Ugyanakkor még mindig vannak emberek Észak-Amerikában, Ausztráliában, akik azt mondják, hogy »ez nem így van, természetesen nagyon sajnálatos, hogy volt az az erdőtűz, amely teljesen eltüntette ezt a falut a föld színéről, de ez egyszeri eset volt«.

Nagy a kísértés, hogy letagadjuk a problémát, amelynek megoldása rövid távon pénzt emészt fel.

De minden egyes eltelt hónappal egyre inkább megcáfolhatatlanabbá válik, hogy a bolygón bekövetkezett változások, amelyekért mi vagyunk felelősek, milyen pusztító hatással járnak" - kritizálta a klímaválság tagadóit Attenborough.

A következő évtizedet döntő fontosságúnak tartják a kutatók: 2030-ra meg kell felezni a széndioxid-kibocsátást. Ezzel szemben jelenleg nemhogy csökkenne, de épp hogy nő a szintje. A gazdag országoknak ebben a folyamatban nagyobb felelősséget kellene vállalniuk fejlettségük révén. David Attenborough szerint valódi katasztrófa lesz, ha ezt ignorálják a fejlett államok.

A migráció Európa felé vezet majd

"Afrika teljes területei élhetetlenné fognak válni, az embereknek el kell majd költözniük a sivatagok és a növekvő hőség miatt, és vajon hová fognak menni?" - tette fel a kérdést, amelyre a válasz természetesen Európa.

"A mi iparosodásunk az egyik fő tényezője ennek a klímaváltozásnak, tehát

erkölcsi felelősségünk van,

de ha ez nem is lenne így, akkor is lenne erkölcsi felelősségünk, hogy tegyünk valamit férfiak, nők és gyerekek ezreiért, akik mindent, de mindent elvesztettek" - vélekedik.

Még mindig dolgozik

A 95 éves David Attenborough jelenleg is forgat: azt mondja, ebben az életkorban már nem tervez hosszú távra, de mindig készül a másnapra. És persze a COP26 találkozóra, ahol virtuálisan vagy személyesen fel fog szólalni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×