INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

koronavírus

járvány

oltás

negyedik hullám

vattay gábor

Borús képet festett a magyar járványelemző a negyedik hullámról

Borús képet festett a magyar járványelemző a negyedik hullámról

Infostart

Hosszan elhúzódhat a negyedik hullám – mondja Vattay Gábor elemző. A pandémiát „táplálja”, hogy sokan válnak újra veszélyeztetetté, mivel nem kérik a harmadik oltást.

Akár áprilisig is elhúzódhat a járvány, amely során akár folyamatosan négyezer körüli kórházban ápolttal és napi hatvan halottal is lehet számolni – derül ki Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetőjének prognózisából. A szakember rövid távon az esetek számának gyors felfutását, majd mérsékelt visszaesését, azaz egy tüskét lát a járványgörbén.

A várható jelenséget azzal magyarázza, hogy két hatás összegződik: a járvány most tapasztalt terjedéséhez hozzáadódik annak következménye, hogy folyamatosan egyre többen veszítik el az első két oltással szerzett védettségüket. Mivel korábban nagy hullámokban kapták a második oltást az emberek most ugyanilyen nagy tömegben kezdik is elveszíteni védettségüket azok, akik nem veszik fel a harmadik vakcinát. A szakértő ezt azzal a képpel próbálta érzékeltetni: mintha mindig újabb és újabb köteg száraz fa táplálná a járvány tüzét. Így a szakértő szerint a tavaszig elhúzódó járvány jóslatát az alapozza meg, hogy a csak kétszer oltottak folyamatosan adnak utánpótlást a járvány terjedéséhez.

Vattay Gábor szerint ezt

a rossz forgatókönyvet egy erőteljes harmadik oltáskampánnyal lehetne elkerülni

– írja a Népszava.

A járványelemző szerint a hazai pandémia nagyjából követi azt, ami Angliában történik, ahol nyáron volt egy jelentősebb kiugrás. Annyi a különbség, hogy náluk korábban kezdték az oltásokat és ott hamarabb jelent meg ugyanez a probléma. Az USA is előttünk jár, de ott éppen a tüske lecsengő szakaszában tartanak és még abban a hitben vannak, hogy a járvány teljesen lecseng. „De nem ez fog történni, hanem csak stabilizálódik a helyzet, mivel a járványban immunizálódottak száma egyensúlyba kerül azok számával, akik naponta elvesztik az immunitásukat” – állítja Vattay Gábor.

A szakember azt ajánlja, hogy aki teheti, a második oltása után legkésőbb 5-6 hónappal kérje a harmadikat, mert ez erősen csökkenti a súlyos tünetek esélyét. Valamint arra kér mindenkit, hogy zárt terekben viseljenek maszkot. Ez utóbbi javasolta egyébként korábban a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Orvosi Kamara is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018