eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

A rögbijátékosok agya egyetlen szezon alatt is megsínyli az ütközések sorát

Folyamatosan csökken a játékosok agyának vérellátása a University of South Wales kutatása alapján, melyet egy 31 meccsből álló szezonon át végeztek 21 játékos körében.

A kutatás összes résztvevője a mentális funkciók hanyatlásáról számolt be: romlott képességük többek közt az érvelés, az emlékezés, a gondolatok megfogalmazása és a szellemi feladatok elvégzése területén. Az egyetem sajtóközleménye szerint ez az első olyan kutatás, amely bizonyítja, hogy már egyetlen szezon edzéseken és mérkőzéseken bekövetkezői ütközései kevesebb vérhez juttatják az agyat – írja a CNN.

"A kontakthelyzetekre összepontosítottunk, az ütközésekre, a labdaszerzésekre, a szerelésekre és a szerelésekből fakadó ütközésekre. A krónikus expozíció, a folyamatosan ismétlődő ütközések okozzák végső soron a véráramlás károsodását. Ennek következtében csökken az agyba jutó oxigén és glükóz mennyisége, ami hosszú távon hozzájárulhat a kognitív funkciók károsodásához" – mondta Damian Bailey professzor, a tanulmány egyik szerzője a CNN-nek.

Több ezer ütközés évente

A vizsgálatban részt vevő játékosok egy olyan csapat tagjai voltak, amely a United Rugby Championshipben – egy walesi, ír, skót, dél-afrikai és olasz klubokból álló profi ligában – versenyzett. Bailey számításai szerint ebben a bajnokságban egy játékos egy szezon alatt átlagosan 11 ezer ütközésben vesz részt. A szakember szerint folyamatosan monitorozni kellene az érintetteket, hogy kivizsgálhassák, milyen hatása van az agyra a folyamatos ütközéseknek, több szezonon át.

"Állandóan mérjük az erőnlétet, a fittséget, de soha nem mérjük az agyi fittséget vagy egészséget. Még nagyon az elején járunk annak, hogy megpróbáljuk megérteni, mi történik a rögbijátékosok agyával, de elegendő bizonyíték van arra, hogy elkezdjünk aggódni és megvizsgáljuk, hogyan lehetne javítani a biztonságot, nemcsak a játékban, hanem azon kívül is."

Az amerikai fociban ismert a jelenség

A sok ütközés káros hatása már ismert az amerikai futballban: 2015-ben több mint ötezer korábbi játékos indított pert az NFL-lel szemben, melyben a visszavonult, dokumentálhatóan sérült játékosok ötmillió dolláros összeget kaptak fejenként.

A rögbivel kapcsolatosan nemrég merült fel a téma: tavaly egy volt játékosokból álló csoport jogi eljárást indított a rögbi irányító szervei ellen a degeneratív agyi betegségek miatt. Az érintett egykori játékosok közül néhánynál

korai demenciát és krónikus traumás agyvelőbántalmat

– egy progresszív, degeneratív agyi betegséget, amelyet a fejet ért többszöri ütések okoznak – diagnosztizáltak negyvenes éveik elején. A vezető rögbicsapatok évek óta működtetnek fejsérülés-elemző rendszereket, melyekkel az ütközések közben elszenvedett sérüléseket értékelik ki.

A csatárok veszélyeztetettebbek

Bailey szerint ugyanakkor fontos annak utánajárni, hogy gyorsabban öregszik-e a rögbijátékosok agya azokkal összehasonlítva, akik sosem játszották ezt a játékot.

Az USW tanulmánya azt is megállapította, hogy a kognitív funkciók nagyobb mértékben csökkentek a csatároknál, mint a hátvédeknél, és hogy az agyrázkódás előfordulása háromszor nagyobb volt a csatároknál, mint a hátvédeknél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×