INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

rögbi

ütközés

sérülés

agysérülés

A rögbijátékosok agya egyetlen szezon alatt is megsínyli az ütközések sorát

A rögbijátékosok agya egyetlen szezon alatt is megsínyli az ütközések sorát

Infostart

Folyamatosan csökken a játékosok agyának vérellátása a University of South Wales kutatása alapján, melyet egy 31 meccsből álló szezonon át végeztek 21 játékos körében.

A kutatás összes résztvevője a mentális funkciók hanyatlásáról számolt be: romlott képességük többek közt az érvelés, az emlékezés, a gondolatok megfogalmazása és a szellemi feladatok elvégzése területén. Az egyetem sajtóközleménye szerint ez az első olyan kutatás, amely bizonyítja, hogy már egyetlen szezon edzéseken és mérkőzéseken bekövetkezői ütközései kevesebb vérhez juttatják az agyat – írja a CNN.

"A kontakthelyzetekre összepontosítottunk, az ütközésekre, a labdaszerzésekre, a szerelésekre és a szerelésekből fakadó ütközésekre. A krónikus expozíció, a folyamatosan ismétlődő ütközések okozzák végső soron a véráramlás károsodását. Ennek következtében csökken az agyba jutó oxigén és glükóz mennyisége, ami hosszú távon hozzájárulhat a kognitív funkciók károsodásához" – mondta Damian Bailey professzor, a tanulmány egyik szerzője a CNN-nek.

Több ezer ütközés évente

A vizsgálatban részt vevő játékosok egy olyan csapat tagjai voltak, amely a United Rugby Championshipben – egy walesi, ír, skót, dél-afrikai és olasz klubokból álló profi ligában – versenyzett. Bailey számításai szerint ebben a bajnokságban egy játékos egy szezon alatt átlagosan 11 ezer ütközésben vesz részt. A szakember szerint folyamatosan monitorozni kellene az érintetteket, hogy kivizsgálhassák, milyen hatása van az agyra a folyamatos ütközéseknek, több szezonon át.

"Állandóan mérjük az erőnlétet, a fittséget, de soha nem mérjük az agyi fittséget vagy egészséget. Még nagyon az elején járunk annak, hogy megpróbáljuk megérteni, mi történik a rögbijátékosok agyával, de elegendő bizonyíték van arra, hogy elkezdjünk aggódni és megvizsgáljuk, hogyan lehetne javítani a biztonságot, nemcsak a játékban, hanem azon kívül is."

Az amerikai fociban ismert a jelenség

A sok ütközés káros hatása már ismert az amerikai futballban: 2015-ben több mint ötezer korábbi játékos indított pert az NFL-lel szemben, melyben a visszavonult, dokumentálhatóan sérült játékosok ötmillió dolláros összeget kaptak fejenként.

A rögbivel kapcsolatosan nemrég merült fel a téma: tavaly egy volt játékosokból álló csoport jogi eljárást indított a rögbi irányító szervei ellen a degeneratív agyi betegségek miatt. Az érintett egykori játékosok közül néhánynál

korai demenciát és krónikus traumás agyvelőbántalmat

– egy progresszív, degeneratív agyi betegséget, amelyet a fejet ért többszöri ütések okoznak – diagnosztizáltak negyvenes éveik elején. A vezető rögbicsapatok évek óta működtetnek fejsérülés-elemző rendszereket, melyekkel az ütközések közben elszenvedett sérüléseket értékelik ki.

A csatárok veszélyeztetettebbek

Bailey szerint ugyanakkor fontos annak utánajárni, hogy gyorsabban öregszik-e a rögbijátékosok agya azokkal összehasonlítva, akik sosem játszották ezt a játékot.

Az USW tanulmánya azt is megállapította, hogy a kognitív funkciók nagyobb mértékben csökkentek a csatároknál, mint a hátvédeknél, és hogy az agyrázkódás előfordulása háromszor nagyobb volt a csatároknál, mint a hátvédeknél.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018