INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

koronavírus

kutya

orr

Fantasy Forever vom Seetalblick, az osztrák hadsereg koronavírus-kereső belga juhászkutyája bemutatót tart oktatójával egy bécsi sajtótájékoztatón 2020. december 14-én.

Nem kérdés, hogy a kutyák képesek kiszagolni a koronavírust, de...

Infostart / MTI

Szabványok kellenének a kórokozót kiszimatoló kutyák alkalmazásához és képzéséhez amerikai közegészségügyi szakértők szerint.

Bár a kutyaorr remek detektora a koronavírus-fertőzésnek, amerikai közegészségügyi szakértők szerint szabványok kellenének a kórokozót kiszimatoló kutyák alkalmazásához és képzéséhez, továbbá több információ arról, hogy valóban tökéletesen jelzik a vírus jelenlétét valaki szervezetében – írta hétvégi számában a The New York Times című amerikai napilap.

Magánvállalkozások adnak ugyan igazolást kábítószert, robbanóanyagot kiszimatoló kutyák "iskolázottságáról", ám a betegségek felderítéséről egyelőre nincsenek ilyen okmányok. Igaz, egyes repülőtereken vagy sportrendezvényeken már alkalmaznak Covid-szimatoló kutyákat – írta a The New York Times.

Lois Privor-Dumm, a Baltimore-ban lévő Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi kutatója a lapnak nyilatkozva kifejtette ugyan, hogy nem is kétséges a kutyák alkalmazásának fontossága a gyógyászatban, ám hiányolta, hogy nincsenek sem etikai, sem szabályzati előírások, sem gyakorlati hasznosulási adatok, sem költségszámok a betegségeket "diagnosztizáló" kutyák esetében. Szerinte azt is meg kellene vizsgálni, hogy széles körben, például a kormányzat részéről hogyan alkalmazhatnának Covid 19-et szimatoló ebeket.

Cynthia M. Otto, a Pennsylvania Egyetem egyik intézetének igazgatója arra mutatott rá, hogy a kórok kiszimatolása bonyolultabb drogok vagy bombák azonosításánál. Utóbbiaknál ismert a "célszag", amely eléggé állandó. Koronavírus felderítésénél viszont csak az ismert, hogy

a kutya a vizsgált személy verejtékének vagy vizeletének szagából ítél, ám nem tudni, hogy pontosan miféle vegyület vezérli döntésében.

Ráadásul az emberek szaga elég sokféle a kortól, táplálkozástól és egyebektől függően, így a "diagnosztaebekkel" kiképzésük során sokféle embert kell végigszagoltatni, hogy ne csaljon a szimatuk.

"Ha egy kutya összetévesztené az influenzát a Covid-fertőzéssel, az rendkívül súlyos hiba lenne" – idézte a lap Ottót, aki kitért arra is, hogy a képzés drága, és a kutyakiképzőket is ki kell képezni, tisztességesen megfizetni, ami szintén költséges. Ugyanakkor ő szintén hangsúlyozta, hogy nagy lehetőségek rejlenek a kutyák szimatképességeinek gyógyászati hasznosításában.

A lap példaként említette, hogy egy, robbanószert kiszimatoló kutya és tartójának kiképzése 33 ezer dollárba (kilencmillió forintba) kerülhet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018