eur:
393.44
usd:
367.84
bux:
0
2024. április 24. szerda György
2020. november 9-én közreadott kép a Pfizer multinacionális gyógyszergyártó cég logójáról a vállalat New York-i székházában 2015. november 23-án. A  Pfizer és a német Biontech közös közleménye szerint kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag a koronavírus ellen, miután befejezték a vakcinával végzett klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisát. Azonban felhívják a figyelmet, hogy ez nem jelenti még azt, hogy küszöbön áll a vakcina tömeges, kereskedelmi forgalmazása.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Lennihan

Engedélyt kapott Nagy-Britanniában a Pfizer covid-oltása

Nagy-Britannia az első nyugati ország, amely megkezdheti a leginkább veszélyeztetettek tömeges immunizációját.

Napokon belül megérkeznek az első adagok Nagy-Britanniába a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett vakcinájából a The Guardian cikke szerint, így a nyugati országok közt elsőként kezdhetik meg a tömegimmunizációt. A 95 százalékos hatékonyságú oltásból 40 millió adagot vásároltak, ennek a mennyiségnek a negyedére számítanak még ebben az évben. Mivel az oltóanyagból két adag szükséges a védettség kialakításához, a tízmillió adaggal

összesen ötmillió britet tudnak még idén beoltani.

Az engedélyt a brit gyógyszereket és egészségügyi termékeket szabályozó ügynöksége (MHRA) adta ki: bár az év végéig még az uniós hivatalnak kellene engedélyeznie minden gyógyszert, így oltást is, az MHRA kiadhat vészhelyzeti használati engedélyt, amivel ebben az esetben éltek is.

Elsőként az idősek kapják

Az oltási sorrend a következőképpen alakul majd:

  • az idősotthonok lakói kapják az első adagokat,
  • illetve párhuzamosan gondozóikat is beoltják,
  • őket a nyolcvan év felettiek követik,
  • és az állami egészségügyben dolgozók.

Az idősotthonok lakóit helyben immunizálják majd: a -70 Celsius-fokos szállítási hőmérsékletet megkívánó vakcinát öt napig hagyományos hűtőben is lehet tárolni, így ez megoldható. Az oltóanyag épp olyan hatásosnak bizonyult a 65 év fölöttieknél, mint a fiatalabbak esetében.

Kevesebben kerülhetnek kórházba

Az Albert Bourla, a Pfizer elnöke és vezetője által történelminek nevezett pillanathoz szükséges volt az MHRA gyorsasága: egyetlen hét alatt adták ki a szer engedélyét. A rolling submission során nem szükséges már az eljárás megkezdésekor minden dokumentumot átadni az engedélyező szervnek, hanem folyamatosan lehet benyújtani azokat, az ügynökség pedig abban a pillanatban, amikor úgy ítéli meg, elegendő és megfelelő adat került birtokába, ki tudja adni az engedélyt.

Ugur Sahin, a BioNTech társalapító-vezetője az engedély kapcsán kiadott Pfizer-sajtóközleményben azt nyilatkozta: hisznek abban, hogy a brit immunizációs program csökkenteni fogja azoknak a veszélyeztetett csoportba tartozó embereknek a számát, akik kórházba kerülnek a koronavírus miatt.

Igazságos elosztást ígérnek

Az Egyesült Államok 100 millió, az Európai Unió pedig 200 millió adagot rendelt az oltásból. A Pfizer azt ígérte korábban, idén összesen 50 millió adag gyártását tudják vállalni, jövőre azonban 1,3 milliárd adagot szállítanak majd belőle világszerte. Az elosztásban ígéretük szerint igazságosan fognak eljárni a már teljesített szerződéssel rendelkező országokkal szemben.

A Pfizer és a BioNTech novemberben közölte, hogy vakcinája 95 százalékos hatékonyságúnak bizonyult.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×