eur:
393.79
usd:
364.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az oxfordi Fő utca 2020. április 17-én. A brit kormány egyelőre fenntartja a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat, amelyek szerint a lakosság csak a legszükségesebb esetekben hagyhatja el otthonát.
Nyitókép: Az oxfordi Fő utca 2020. április 17-én. MTI/EPA/Will Oliver

Bejelentést tettek az Oxford Egyetem és az AstraZeneca vakcinájáról

Tizenkétezer brit és brazil önkéntes vett részt a tesztelés harmadik fázisában, és már látni, mikor kerülhet piacra az oltás.

A Lancet című folyóiratban megjelent független elemzés szerint heteken belül piacra engedhetik az Egyesült Királyságban az Oxford Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös kutatásából születő koronavírus-vakcinát, amely "biztonságos és hatékony" lesz - foglalja össze a Sky News.

A szakértői elemzés a vakcinatesztelés harmadik fázisának adatait veszi górcső alá. Az oltással foglalkozó tudósok közben hangsúlyozzák, hogy a kutatás során a megbízhatóságot növelő tényező a vakcinafejlesztés átláthatósága és a tudásmegosztás.

A tesztelési fázisban közel 12 ezer önkéntes vett részt Egyesült Királyság- és Brazília-szerte. Az eredmények szerint a vakcina átlagos hatékonysága 70,4 százalékos volt, de amely csoportban véletlenszerűen adtak be fél, majd később egy egész adagot, 90 százalékos.

Az oltóanyaggal kapcsolatban a gyártó ígéri, olcsón és egyszerűen előállítható, akár nagy mennyiségben is, és a Pfizer-vakcinával szemben nem kell alacsony főmérsékleten tárolni.

Sarah Gilbert (Oxfordi Egyetem) a bejelentés napját "az idei év valószínűleg legjobb napjának" nevezte.

Az viszont kérdés, meddig nyújt az oltás immunitást a koronavírus ellen, illetve hogy kell-e később "memóriaoltás".

Az Egyesült Királyság rendelt belőle mindenesetre 100 millió darabot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×