eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A 2020. november 16-án közreadott képen a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat székháza a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2018. december 7-én. A Moderna 2020. november 16-án bejelentette, hogy a koronavírus elleni vakcinájának 94,5 százalékos a hatékonysága.
Nyitókép: MTI/EPA/C. J. Gunther

A Moderna is elindítja az engedélyeztetési folyamatot

A betegség súlyosra fordulását száz százalékos hatékonysággal előzi meg az oltóanyag a frissített adatok szerint.

Nyilvánosságra hozta a Moderna az mRNA-1273 kódnévvel illetett oltásának elsődleges hatékonysági adatait: 196 megbetegedés bekövetkezte után állítják, hogy

a vakcina 94,1 százalékos hatékonysággal előzi meg a megfertőződést,

a megbetegedés súlyosra fordulását ugyanakkor teljes mértékben képes megelőzni. A COVE-kutatás néven ismert klinikai tesztben sajtóközleményük szerint több mint 30 ezer amerikai állampolgár vett részt, a 196 bekövetkezett megbetegedésből 185-öt a placebóval oltott csoportban jegyeztek fel. A 11, kísérleti vakcinával beoltott önkéntes egyike sem betegedett meg súlyosan, ellenben a placebocsoportban 30 súlyos megbetegedés és egy haláleset is bekövetkezett a koronavírushoz köthetően.

A hatékonyság korra, nemre és etnikai háttérra való tekintet nélkül mindenkire vonatkoztatható az eredmények alapján. Mindezek alapján a Moderna a hétfői nap folyamán beadja kérelmét az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hatóságnak, az FDA-nak, hogy vészhelyzeti használati engedélyt szerezhessenek a vakcinának.

A CNN cikke emlékeztet, a Moderna a második gyógyszercég, amely hasonló kérelmet ad be az FDA-hoz a Pfizer november 20-ai eljárásindítását követően.

Az FDA december 10-i találkozóján tárgyalja a Pfizer, majd egy héttel később a Moderna vakcinájának engedélyét.

A várakozások szerint december második felében kezdődhet majd meg a lakosság beoltása ezekkel a vakcinákkal. Mind a Pfizer, mind a Moderna mRNS-alapú oltást fejlesztett, melyek hatékonysága nagyjából ugyanakkora: 95, illetve 94,1 százalékos.

Ha az FDA engedélyt ad, az amerikai járványügyi hivatal, a CDC feladata lesz a prioritást élvező csoportok meghatározása. Amint ők kidolgozzák ajánlásaikat, megkezdődhet az oltások beadása.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×