eur:
394.27
usd:
369.53
bux:
65611.96
2024. április 23. kedd Béla
2020. november 9-én közreadott kép a Pfizer multinacionális gyógyszergyártó cég logójáról a vállalat New York-i székházában 2015. november 23-án. A  Pfizer és a német Biontech közös közleménye szerint kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag a koronavírus ellen, miután befejezték a vakcinával végzett klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisát. Azonban felhívják a figyelmet, hogy ez nem jelenti még azt, hogy küszöbön áll a vakcina tömeges, kereskedelmi forgalmazása.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Lennihan

Gyorsított eljárásban engedélyezhetik a BioNTech és a Pfizer vakcináját

A közös fejlesztésű oltóanyag a klinikai vizsgálatok novemberben ismertetett adatai szerint 95 százalékos hatékonyságú.

A BioNTech és a Pfizer benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinájuk európai engedélyezésére. Az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tájékoztatása szerint a német biotechnológiai cég és az amerikai gyógyszergyártó óriás gyorsított eljárást kért.

Amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség megállapítja, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a koronavírus-fertőzés kockázatait, és ez alapján pozitív ajánlást ad a vakcina európai forgalmazására,

még az év vége előtt megkezdődhet Európában a jelenleg BNT162b2 néven ismert oltóanyag gyártása és használata.

Az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség feladata az Európai Unió területén használt vagy alkalmazni kívánt gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyezése és ellenőrzése. Ezt követően az Európai Bizottság által adott végleges jóváhagyás teszi lehetővé a laboratóriumok számára, hogy forgalmazzák gyógyszereiket az unió országaiban.

Stefan De Keersmaecker, az uniós bizottság illetékes szóvivője a brüsszeli testület keddi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta, amennyiben a gyógyszerügynökség pozitív ajánlást ad a jelölt vakcinák biztonságát és hatékonyságát illetően, az Európai Bizottság mindent megtesz, hogy akár néhány napon belül engedélyezze az oltóanyagok európai forgalomba hozatalát.

A Pfizer és a BioNTech november első felében jelentette be, hogy az oltóanyag tesztelésének harmadik, befejező szakaszában gyűjtött adatok szerint 90 százalék feletti hatékonyságot értek el. Tájékoztatásuk szerint idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani az egyelőre BNT162b2 néven ismert oltóanyagból.

A Moderna amerikai gyógyszergyártó hétfőn nyújtotta be kérelmét a koronavírus elleni vakcinája feltételes engedélyezésére az Európai Unióban és az Egyesült Államokban, illetve az illetékes brit, kanadai, izraeli, svájci és szingapúri hatóságoknál.

Az Európai Gyógyszerügynökség bejelentette: legkésőbb december 29-én rendkívüli ülést tart a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának engedélyezéséről.

A Moderna kérelmét várhatóan január 12-én bírálják el - közölték.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×