eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (sárga). A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: MTI/EPA/NIAID/NIH

Egy kutatás feltárta: már 2019 végén "kilőtt" a világba a koronavírus

Egy genetikai mutációkat vizsgáló, nagy léptékű kutatás szerint 2019 végén gyorsan terjedésnek indult a világon az új koronavírus - közölték a University College London (UCL) tudósai szerdán.

Az kutatók az új koronavírus okozta Covid-19-betegséggel diagnosztizált több mint 7500 beteg mintáját elemezték genetikai szempontból. Az új koronavírus - SARS-CoV-2 - majdnem kétszáz genetikai mutációját találták meg.

Francois Balloux, a UCL professzora, a kutatás egyik vezetője elmondta, az eredmények alapján a vírus globális genetikai változatainak nagy részét megtalálták a leginkább sújtott országok mindegyikében. Ez arra utal, hogy

a vírus már nagymértékben elterjedt a járvány kezdetén.

"Minden vírus természetes módon mutálódik. A mutációk önmagukban nem jelentenek rosszat és semmi sem utal arra, hogy a SARS-CoV-2 a vártnál gyorsabban vagy lassabban mutálódik. Eddigi tudásunk alapján nem mondhatjuk, hogy halálosabbá és fertőzőbbé vagy ellenkezőleg, enyhébbé vált volna" - magyarázta.

A világon több mint 3,68 millió fertőzöttet azonosítottak, 258 ezren haltak bele a fertőzésbe. Már több mint 210 országból és területről jelentették a vírus megjelenését azóta, hogy Kínában tavaly év végén kimutatták az első eseteket.

Az Infection, Genetics and Evolution című tudományos folyóirat legutóbbi számában publikált tanulmány megerősítette, hogy

a vírus 2019 végén jelent meg, ezután gyorsan elterjedt az egész Földön.

A kutatás nem tudta megállapítani, hogy pontosan melyik az a helyszín, ahonnan kiindult.

Balloux és kutatócsoportja szerte a világból származó, több mint 7500 fertőzött páciens mintáját elemezte. Eredményeik alátámasztják azt, amit egyre több bizonyíték mutat:

a SARS-CoV-2 vírus mutációi egy közös ősre vezethetők vissza 2019 végéről, ami arra utal, hogy a vírus ekkor terjedt át gazdaállatáról az emberre.

Eszerint valószínűtlen, hogy a Covid-19 betegséget okozó vírus régóta terjedt volna már az emberek között, az előtt, hogy az első eseteket azonosították - mondta Balloux.

Francia tudósok a héten megjelent tanulmánya kimutatta, hogy egy francia férfi már december 27-én fertőzött volt, majdnem egy hónappal korábban, mint ahogy Franciaországban az első igazolt eset megjelent.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a francia eset "nem meglepő", és arra szólította fel az országokat, hogy nyomozzanak további gyanús esetek után.

Balloux azt mondta, a tanulmányukban azonosított 198 kis genetikai változás vagy mutáció úgy tűnik, egymástól függetlenül, egynél többször végbement. A mutációk a vírus alkalmazkodásának megértéséhez járulnak hozzá, valamint segítik a gyógyszerek és védőoltások kifejlesztését.

"A vírusok legyőzésében az a nagy kihívás, hogy a gyógyszer vagy vakcina elveszítheti a hatásosságát, ha a vírus mutálódik. Ha a kórokozó olyan részeire összpontosítunk, amelyek kisebb valószínűséggel mutálódnak, az növeli a hosszú távon hatékony szerek kifejlesztésének esélyét" - magyarázta Balloux.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×