INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

koronavírus

fertőzés

atipikus tünetek

Védőruhát viselő egészségügyi dolgozó vizsgálati mintát vesznek egy lakótól a portugálai Santa Maria da Feira egyik idősek otthonában 2020. április 17-én, a koronavírus-járvány idején.

Újabb szokatlan tüneteket azonosítottak

Infostart

Ahogy terjed a fertőzés, egyre több a szokatlan tünetekkel kapcsolatos orvosi megfigyelés is. Az időseknél életet menthet, ha ezekre odafigyelünk.

Amerikai orvosok több atipikus, más korcsoportoknál nem jelentkező tünetet figyeltek meg idősebb koronavírus-fertőzötteknél. Ezek a jellegzetes tünetek helyett jelentkezhetnek, nehezítve a fertőzés korai felismerését – írja a CNN nyomán az Index.

Általánosságban elmondható, hogy érdemes odafigyelni az idősebbnél arra, ha valamilyen szempontból eltér a viselkedésük a megszokottól, mert az ilyen változások akár a fertőzést is jelezhetik, márpedig ha különösen a veszélyeztetetteknél minél előbb sikerül azonosítani a vírus jelenlétét, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Eddig elsősorban három fő tünet alapján azonosították a koronavírus fertőzést a betegeknél:

a láz, a köhögés és a légszomj jelentkezésekor kezdtek a legtöbb helyen tesztelni.

Mivel azonban ezek nagyon hasonlóak más légúti megbetegedések tüneteihez, ez nehezítette a diagnózis felállítását. A fiatalabb és gyakorta tünetmentes fertőzötteknél a lábujjak jellegzetes foltjaira figyeltek fel az utóbbi időben, ami atipikus tünetként segíthet felismerni a betegséget és ezzel megakadályozni a kór terjesztését.

Az idősebbeknél azonban az orvosok megfigyelése alapján előfordulhat, hogy ezek egyikét sem produkálják. Viszont megesik, hogy

a fertőzés első szakaszában többet alszanak, kevesebbet esznek a szokásosnál, apatikusabbak, zavartan viselkednek, eltévednek, szédülnek vagy el is esnek.

Ennek oka az lehet, hogy az idősebb szervezet máshogyan reagál a fertőzésekre, gyengébb az immunválasz, a köhögési reflex, a test hőszabályozása sem olyan aktív, így nem jelentkezik láz. A krónikus betegségek jelenléte is befolyásolhatja, hogyan reagálnak a vírusfertőzésre. A szédülést és az dezorientáltságot pedig a koronavírus idegrendszerre gyakorolt hatása okozhatja.

A lap idézi egy atlantai orvos megfigyelését, akinek egy nyolcvanas éveiben járó, szívbeteg, cukorbeteg és enyhe kognitív zavarral küzdő páciense március közepén felhagyott a sétálással, inkontinenssé vált, és erős letargiába zuhant. Láza vagy légszomja azonban nem volt, és nem is köhögött, csak tüsszentett néha. Kétszer is mentőt hívtak hozzá, de mindkétszer megállapították, hogy rendben van. A harmadik esetnél az orvos ragaszkodott a kórházba szállításhoz, ahol kiderült, hogy koronavírus fertőzött.

Egy chicagói orvosnak két olyan nyolcvan év körüli fertőzött páciense is volt, akiknél kizárólag hányás és hasmenés jelentkezett tünetként. Egyikük kétnapos tüneti kezelés után hazatérhetett, és jól van, a másik viszont intenzív kezelésre szorul, és valószínűleg lélegeztetőgépre lesz szüksége.

Az ilyen jelentések azonban nem kutatások eredményén alapulnak, csak megfigyeléseken. Sylvain Nguyen, a Lausanne-i Egyetem kórházának orvosa összeállított egy tudományosabb igényű gyűjtést a tipikus és az atipikus tünetekről svájci, olasz és francia kórházak adatai alapján, a munkája megjelenés előtt áll a Revue Médicale Suisse nevű svájci szaklapban.

Az atipikus tünetek között szerepel

 • a delírium,
 • az esések,
 • a szokatlan fáradtság,
 • a letargia,
 • az alacsony vérnyomás,
 • a nyelési fájdalmak,
 • az ájulás,
 • a hasmenés,
 • a hányinger,
 • a hányás,
 • a hasi fájdalom,
 • a szaglás és az ízlelés elvesztése.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA-LUSA/José Coelho
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018