eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Egy meteor ég el a légkörben Salgó vára felett, Salgóbánya közelében. Április 22-én, hajnali 2 és 3 óra között látható az egyik legrégebben ismert meteorraj, a Lyridák maximuma.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Káprázatos égi jelenségben lehet része a szerencsésebbeknek

Megérkezett az idei év első jelentős meteorraja, a maximumát 22-re virradó hajnalon várják a szakemberek.

Az év első jelentős meteorrajába tartozó hullócsillagokat április 14-től kezdődően láthattuk, a Lyridák maximumát április 22-re virradó hajnalon várják a szakemberek, írja a 24.hu, idézve a National Geographic Magyarországot. Miután ekkor nem lesz zavaró holdfény az égen, aki szerencsés, a hajnal előtti időszakban óránként akár 8-10 meteort is megpillanthat a rajból.

Hajnali 2 óra felé már látványosan íveli át a Tejút szalagja is a keleti égbotot, s ennek a legmagasabb pontja felől várhatóak a hullócsillagok, pontosan keleti irányból. Ha a lakhelyünk lehetővé teszi, érdemes a Tejút déli sávját fotózni, a látványos régió különösen szép egy-egy belehulló meteorral, jegyzik meg.

A Lyridák közepesen gyors meteorok, nem ritkák köztük a fényes tűzgömbök sem, a meteorraj szülő égitestje a 465 éves periódusú C/1861 G1 (Thatcher) üstökös.

Hozzáteszik, sajnos a városlakók ez esetben kedvezőtlenebb helyzetben vannak, hisz a fényszennyezés miatt csak kevés meteort figyelhetnek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×