eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Amerikából érkezett humán embrionális őssejt és százszorosan felnagyított mikroszkópikus képe látható a volt Országos Gyógyintézeti Központ kutató-fejlesztő részlegének őssejtkutatással foglalkozó laboratóriumában, amely jelenleg az Országos Vérellátó Szolgálaton belül, a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával működik. A szöveti őssejtek felhasználása elsősorban a vérképző és az immunrendszer gyógyításában, de a csont és az ízületi betegségek eredményes kezelésében is várható. Az embrionális őssejtek valamennyi szövettípus létrehozására képesek, így például ritmusosan összehúzódó szívizomsejteket, de akár elágazó idegsejteket is termeltetnek belőlük a kutatók.
Nyitókép: Balaton József

Újabb helyen mutatták ki tudósok a koronavírust

Kezeletlen szennyvízben is képesek kimutatni a koronavírus jelenlétét - közölték ausztrál tudósok. Ez mérföldkőnek számít egy olyan rendszer kifejlesztésében, amely képes földrajzi régiókban is jelezni a vírus jelenlétét.

"Reményeink szerint képessé válunk nem csak észlelni földrajzi területeken a vírus jelenlétét, de a fertőzött emberek hozzávetőleges számát is anélkül, hogy minden egyes embert tesztelnénk egy adott helyszínen" - mondta Larry Marshall, a CSIRO vezérigazgatója.

A szakértők szerint akár heteken belül képesek lehetnek arra, hogy a veszélyeztetett közösségekben kimutassák a vírus jelenlétét. Greg Hunt egészségügyi miniszter kiemelte: a koronavírust szennyvízben felismerő fejlesztés nagyon biztató és segítségével tovább fejlődhet Ausztrália védekezése a járvánnyal szemben.

Az új projekt egy már létező rendszert használ fel, mely segítségével bűnügyi szervezetek az ausztrál városok szennyvizét monitorozzák tiltott drogok és gyógyszerek nyomai után kutatva. A rendszer a populáció mintegy 57 százalékát fedi le.

A queenslandi kutatás során a tudósok az új koronavírus géntöredékét voltak képesek kimutatni két szennyvízfeldolgozó üzem kezeletlen szennyvizében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×