eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
The Event Horizon Telescope (EHT) — a planet-scale array of eight ground-based radio telescopes forged through international collaboration — was designed to capture images of a black hole. In coordinated press conferences across the globe, EHT researchers revealed that they succeeded, unveiling the first direct visual evidence of the supermassive black hole in the centre of Messier 87 and its shadow. The shadow of a black hole seen here is the closest we can come to an image of the black hole itself, a completely dark object from which light cannot escape. The black hole’s boundary — the event horizon from which the EHT takes its name — is around 2.5 times smaller than the shadow it casts and measures just under 40 billion km across. While this may sound large, this ring is only about 40 microarcseconds across — equivalent to measuring the length of a credit card on the surface of the Moon. Although the telescopes making up the EHT are not physically connected, they are able to synchronize their r
Nyitókép: Event Horizon Telescope

Így készült a világ első fotója egy fekete lyukról

A jelenség, amelyet már el is neveztek, méghozzá egy hawaii teremtéstörténetből vett kifejezéssel, még hosszú időre ad elemezni valót a kutatóknak.

Kereszturi Ákos csillagász szerint a közzétett kép nagy jelentőségű. A felvételen nem magát a fekete lyukat látjuk, hanem a környezetét – mondta az InfoRádiónak az MTA Csillagászati és Földtudományi Központjának munkatársa, hozzátéve: nem csak a tudomány tudja majd felhasználni a fotókat, hanem az eszközök fejlesztésénél is mérföldkőnek számít.

A képet úgynevezett VLBI technológiával készítették, melynek lényege, hogy a távcső átmérőjét úgy növelték meg, hogy nem egy helyben használták, hanem a különböző pontokon elhelyezett részeket összekötötték.

Jelen esetben nyolc rádiótávcső hangolta össze működését, így a Föld átmérőjének megfelelő nagyságú rendszer jött létre

– mondta a szakértő.

A projektnek két célpontja volt: a Tejútrendszer, valamint az M87 nevű elliptikus szuperóriás galaxis központi fekete lyuka. Utóbbi aktív objektum, tehát a környezetével erős kölcsönhatásban áll, a körülötte lévő anyagot spirálisan magába áramoltatja, ezzel párhuzamosan pedig két irányba, a korongra merőlegesen anyagkilövellést végez. Előbbi tanulmányozása még folyamatban van.

A felvételek alapján a kutatók szerint ellenőrizni és pontosítani lehet bizonyos paramétereket, az általános relativitás elmélet szempontjából.

A tudósok közelebb jutnak majd ahhoz, hogy milyen távolságban és hogyan viselkedik a spirálozódó forró anyag.

Ha sikerül a központi fekete lyuk körül keringő pulzárokat megfigyelni, rádiójeleik modulációja pontosítani tudná azokat a modellekkel, amelyek azt vizsgálják, hogyan viselkednek ilyen helyen az anyagok.

Powehi - azaz "díszbe öltözött, feneketlen sötét képződmény"

Ezt jelenti hawaii nyelven annak a fekete lyuknak neve - Powehi -, amelyről a világon elsőként sikerült felvételt készíteni. A Honolulu Star-Advertiser című napilap beszámolója szerint a hilói Hawaii Egyetem nyelvész professzoraként dolgozó Larry Kimura adta a nevet a kozmikus objektumnak. A kifejezés a Kumulipo nevű, 18. századi hawaii énekből származik, amely egy teremtéstörténetét mesél el.

A fekete lyuk azért kapott hawaii nevet, mert a róla készült felvétel - amelyen egy fényes gyűrűalakzat előtt sötét folt látható - elkészítéséhez két hawaii teleszkópot is használtak. A fekete lyukról valaha készített első felvételt szerdán mutatták be a világ hat különböző pontján - Washington, Brüsszel, Santiago, Sanghaj, Tajpej és Tokió - egyidejűleg tartott sajtótájékoztatón.

Eddig csak illusztrációk léteztek a fekete lyukakról. A most közölt képen az 55 millió fényévre lévő Messier 87 nevű galaxis középpontjában lévő, nagyon nagy tömegű fekete lyuk látható. A felvétel elkészítésében négy kontinens nyolc obszervatóriuma vett részt.

Fekete lyuk, kínai zászló és a nagy Mao

Ideiglenesen felfüggesztette weboldala működését a Visual China Group (VCG) kínai fotóügynökség, miután botrányba keveredett amiatt, hogy jogtalanul akart szerzői jogokat gyakorolni egyebek között a fekete lyukról szerdán nyilvánosságra hozott fénykép felett - olvasható a Sohu.com kínai internetes portál híroldalán.

A pekingi székhelyű média- és fotóügynökség úgy tüntette fel weboldalán az Eseményhorizont Távcső (EHT) által, a világ csaknem 200 csillagászának közreműködésével készült fényképet a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyukról, hogy azt csak az használhatja fel, aki jogdíjat fizet neki érte.

A fénykép szerzői jogai azonban valójában az Európai Déli Obszervatóriumot (ESO) illetik,

az intézmény rendelkezései alapján pedig a kép forrásmegjelöléssel díjmentesen felhasználható - írja a Business Times című szingapúri gazdasági lap.

Miután a kínai Weibo mikroblogon felkapott témává vált az eset, a Kínai Kommunista Ifjúsági Szervezet tagjai is vizsgálódni kezdtek, és észlelték, hogy a VCG weboldalán,

a fekete lyukról készült kép mellett a kínai zászló és címer, valamint Mao Ce-tungnak, a kommunista Kína első vezetőjének az arcképe is a szerzői joggal védett képek között szerepel.

A szervezet ezt követően Weibo-fiókján vonta kérdőre Kína legnagyobb fotóügynökségét.

A botrány pedig tovább gyűrűzött azzal, hogy több kínai nagyvállalat, köztük a Xiaomi elektronikai cég is feltette a kérdést a Weibón keresztül a VCG-nek arról: miért szerepel a jogdíjas képeik között a Xiaomi-logó.

A VCG csütörtökön a Weibón közzétett üzenetben kért bocsánatot az ügyben, és azt ígérte, hogy felülvizsgálja az online adatbázisát. A cég másnap felfüggesztette weboldala működését, azt nem tudni, mennyi időre. Kína sok kritikát kap amiatt, hogy nem védi megfelelően a szerzői jogokat. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik kulcskérdése is a szellemi tulajdon helyzete a távol-keleti országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×