eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Káprázatos látvány vár ránk ma éjszaka

Ezekben a napokban a legpompásabb a Geminidák meteorraj csillaghullása, mondta az InfoRádiónak Mosoni László csillagász, a Zselici Csillagpark vezetője.

Bár decemberben nem annyira kényelmes megfigyelni a hullócsillagokat, mint mondjuk a Perseidákat augusztusban, mégis, ezekben a napokban legalább annyi hullócsillag látható az égen, mint nyáron.

Mosoni László csillagász, a Zselici Csillagpark vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy évente több mint egy tucatnyi meteorrajról beszélhetünk, attól függően, hogy a föld a nap körül keringve hol tart a pályáján. Bolygónk az útja közben különböző üstökösmagokról és kisbolygókról származó törmelékmezőkön halad át, és ezeket mi a föld felszínéről láthatjuk megsemmisülni hullócsillagként vagy meteoritként.

Ezek közül a leglátványosabbak az augusztus közepi Perseidák valamint a december közepi Geminidák, amelyek december 4-től egészen 17-ig figyelhetők meg, és

éppen ezen a pénteken és szombaton érik el a leglátványosabb időszakukat.

Naprendszerünkben a tipikus közlekedési sebesség a néhány tíz kilométer per másodperc, ez hétköznapi mértékegységben nagyjából százezer kilométer per órás sebességet jelent. Ekkora sebességgel haladnak ezek a testek, közben pedig átadják a mozgási energiájukat a földi légkör molekuláinak, ebből születik meg ez a nagyon fényes, látványos jelenség.

Vannak olyan meteorrajok, amelyeknél óránként akár száz hullócsillagot is megszámlálhatnánk,

ha egyszerre látnánk minden irányba, és sehol sem takarnák el felhők vagy a városok fényei ezeket a jelenségeket.

A meteorrajok csillagképekről kapják a nevüket. Ha felnézünk az égre és látunk egy hullócsillagot, majd visszafelé követjük az útját, úgy tűnik, mintha egy kisebb területről érkezne. A Perseidák esetén ez a Perszeusz csillagképre esik, a Geminidáknál az Ikrek csillagképre, a novemberben látható Leonidáknál pedig mintha a Oroszlán csillagképből érkeztek volna a hullócsillagok, innen kapták a nevüket.

A meteorrajoknak azonban semmi közük a csillagokhoz, a föld közelében vannak, mintegy 100 kilométerre látjuk őket, ez a távolság semmi a csillagok valódi távolságához képest.

Aki igazán jó helyet keres ennek a csodás természeti jelenségnek a megfigyeléséhez, annak a megfelelőbb egy csillagpark, amilyen például a zselici is.

Az újonnan megnyílt Zselici Csillagpark turisztikai komplexuma 2015. június 9-re virradó éjjel. Megnyitotta kapuit a Zselici Csillagpark, a 670 millió forintos beruházás keretében, uniós támogatással megvalósult turisztikai komplexumban csillagvizsgálót, planetáriumot, kilátót, túraösvényeket és információs pontokat alakítottak ki.
MTI Fotó: Varga György
Az újonnan megnyílt Zselici Csillagpark turisztikai komplexuma 2015. június 9-re virradó éjjel. Megnyitotta kapuit a Zselici Csillagpark, a 670 millió forintos beruházás keretében, uniós támogatással megvalósult turisztikai komplexumban csillagvizsgálót, planetáriumot, kilátót, túraösvényeket és információs pontokat alakítottak ki. MTI Fotó: Varga György

Ez a csillagvizsgáló ugyanis olyan területen van a zselici tájvédelmi körzetben, ahol nagyon alacsony a fényszennyezés. A legnagyobb fénybúra a közeli Kaposvár városát veszi körbe, de még ez sem vesz el jelentősen a csillagos égbolt látványából - mondta Mosoni László csillagász, a csillagpark vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×