INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

szojuz

hordozórakéta

baleset

ütközés

nemzetközi űrállomás

Bajkonur, 2018. október 11.Fellövik a Szojuz MSz-10-es orosz űrhajót fedélzetén Alekszej Ovcsinyin orosz és Nick Hague amerikai űrhajósokkal a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontban 2018. október 11-én. Orosz hírügynökségek szerint a felbocsátást követően baleset történt az űrhajó egyik hajtóművével. Hague és Ovcsinyin életben van, kényszerelállást fognak végrehajtani. (MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls)

Megvan a Szojuz-baleset oka, kiüríthetik a Nemzetközi Űrállomást

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Megvan a fellövéskor történt baleset nyomán indult vizsgálat eredménye. Személyzet nélküli üzemmódba állíthatják át a Nemzetközi Űrállomást

A Szojuz-FG hordozórakéta első fokozata egyik oldalelemének ütközése okozta a fellövéskor történt balesetet a vizsgálat nem végleges verziója szerint - jelentette ki Szergej Krikaljov, a Roszoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülés-programjaiért felelős ügyvezető igazgatója a Cskalovszij katonai reptéren pénteken tartott sajtótájékoztatóján.

Krikaljov közölte, hogy a Szojuz MSZ-10 űrhajó csütörtöki balesete a hordozóeszköz első és a második fokozatának összeütközésekor történt, ami miatt a rakéta eltért a rendes röppályájától, és feltehetően megsemmisült a második fokozat alsó része.

"A rakéta befejezte rendes repülését, szabályszerűen üzembe lépett az automatika" - mondta.

Személyzet nélküli üzemmódba állíthatják át a Nemzetközi Űrállomást

Szükségessé válhat, hogy személyzet nélküli üzemmódba állítsák át a Nemzetközi Űrállomást a bajkonuri Szojuz-baleset miatt - jelentette ki Szergej Krikaljov. A létesítmény elvileg személyzet nélkül is működhetne, mert tervezői számoltak ezzel a lehetőséggel. A szakemberek azonban

minden megtesznek azért, hogy ez elkerülhető legyen, mert az állomás alapvetően ember által vezérelt űrrepülésekhez készült.

Lehetségesnek nevezte, hogy az űrállomás jelenlegi személyzetének misszióját néhány nappal meghosszabbítják, és előrehozzák a következő csapat fellövését. Mint mondta, nem kizárt, hogy a következő Progressz MSZ teherszállító rakétát a tervezettnél később fogják felbocsátani.

Nyitókép: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018