eur:
395.31
usd:
372.18
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Bajkonur, 2018. október 11.Fellövik a Szojuz MSz-10-es orosz űrhajót fedélzetén Alekszej Ovcsinyin orosz és Nick Hague amerikai űrhajósokkal a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontban 2018. október 11-én. Orosz hírügynökségek szerint a felbocsátást követően baleset történt az űrhajó egyik hajtóművével. Hague és Ovcsinyin életben van, kényszerelállást fognak végrehajtani. (MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls)
Nyitókép: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls

Megvan a Szojuz-baleset oka, kiüríthetik a Nemzetközi Űrállomást

Megvan a fellövéskor történt baleset nyomán indult vizsgálat eredménye. Személyzet nélküli üzemmódba állíthatják át a Nemzetközi Űrállomást

A Szojuz-FG hordozórakéta első fokozata egyik oldalelemének ütközése okozta a fellövéskor történt balesetet a vizsgálat nem végleges verziója szerint - jelentette ki Szergej Krikaljov, a Roszoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülés-programjaiért felelős ügyvezető igazgatója a Cskalovszij katonai reptéren pénteken tartott sajtótájékoztatóján.

Krikaljov közölte, hogy a Szojuz MSZ-10 űrhajó csütörtöki balesete a hordozóeszköz első és a második fokozatának összeütközésekor történt, ami miatt a rakéta eltért a rendes röppályájától, és feltehetően megsemmisült a második fokozat alsó része.

"A rakéta befejezte rendes repülését, szabályszerűen üzembe lépett az automatika" - mondta.

Személyzet nélküli üzemmódba állíthatják át a Nemzetközi Űrállomást

Szükségessé válhat, hogy személyzet nélküli üzemmódba állítsák át a Nemzetközi Űrállomást a bajkonuri Szojuz-baleset miatt - jelentette ki Szergej Krikaljov. A létesítmény elvileg személyzet nélkül is működhetne, mert tervezői számoltak ezzel a lehetőséggel. A szakemberek azonban

minden megtesznek azért, hogy ez elkerülhető legyen, mert az állomás alapvetően ember által vezérelt űrrepülésekhez készült.

Lehetségesnek nevezte, hogy az űrállomás jelenlegi személyzetének misszióját néhány nappal meghosszabbítják, és előrehozzák a következő csapat fellövését. Mint mondta, nem kizárt, hogy a következő Progressz MSZ teherszállító rakétát a tervezettnél később fogják felbocsátani.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×