INFORÁDIÓ 
2020. július 16. csütörtök
Valter

szojuz

űrhajó

kényszerleszállás

hiba

Bajkonur, 2018. október 11.Fellövik a Szojuz MSz-10-es orosz űrhajót fedélzetén Alekszej Ovcsinyin orosz és Nick Hague amerikai űrhajósokkal a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontban 2018. október 11-én. Orosz hírügynökségek szerint a felbocsátást követően baleset történt az űrhajó egyik hajtóművével. Hague és Ovcsinyin életben van, kényszerelállást fognak végrehajtani. (MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls)

Kényszerleszállást hajtott végre a Szojuz - videó

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Baleset történt a Szojuz MSZ-10 űrhajó egyik hajtóművével a kazahsztáni Bajkonurból történt felbocsátást követően, a fedélzeten lévő orosz és amerikai űrhajós életben van, kényszerleszállást hajtottak végre - jelentették orosz hírügynökségek.

Az ejtőernyővel ereszkedő űrhajó a kazahsztáni sztyeppén landolt, a személyzet két tagját, az amerikai Nick Hageu-ot és az orosz Alekszej Ovicskint kiemelték az űrhajó visszatérő kabinjából a segítségükre érkezett mentőcsapat tagjai - közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség egy tisztségviselője csütörtökön, nem sokkal dél előtt.

"A kozmonauták élnek... Kiemelték őket, és jelenleg Dzsezkazganba tartanak velük" - közölte újságírókkal az űrügynökség munkatársa.

Oleg Orlov, a vezető orosz űrorvoslási kutatóközpont igazgatója a vizsgálatok után elmondta, hogy a két asztronauta jól érzi magát. Hague-nek és Ovcsinyinnek 6g-t kellett kibírnia a kényszerlandolás során. Ez azt jelenti, hogy minden testrészük súlya az eredeti hatszorosára nőtt. Orlov rámutatott, hogy az űrhajósokat kiképezték hasonló terhelés elviselésére.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója a Szojuz MSZ-10 rakéta mentőrendszerének rendkívüli megbízhatóságát méltatta egy Twitter-üzenetben. Ebben azt is írta, hogy kormányzati vizsgálatot indítanak a baleset okainak felderítésére, és az összes Szojuz-FG hordozórakétát átvizsgálják.

Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes ezzel egy időben bejelentette, hogy a baleset körülményeinek teljes kivizsgálásáig felfüggesztik az űrhajós küldetéseket ezzel a típusú hordozórakétával. Hozzátette, reméli, hogy az Egyesült Államok megértő lesz a történtekkel kapcsolatban.

A NASA jelezte, hogy átfogó nyomozást indít a történtek tisztázására.

"Az űrhajósok biztonsága elsődleges fontosságú a NASA számára" - hangsúlyozta közleményében az ügynökség.

Az űrhajót kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről egy Szojuz-FG hordozórakétával indították el közép-európai idő szerint 10 óra 40 perckor, fedélzetén az orosz Alekszej Ovcsinyinnel és az amerikai Nick Hague-gel. Két perc 45 másodperccel a start után az orosz Ovcsinyin, a küldetés parancsnoka a fellövésről közvetített élő tévéadásban nyugodt hangon közölte, hogy gondok vannak a hordozórakétával. A 47 éves férfinek ez volt a második útja a világűrbe, ahol 2016-ban 172 napot töltött.

Az amerikai űrhivatal, a NASA egy szakértője azt mondta, hogy a hordozórakéta első fokozatának leválása után néhány másodperccel a második fokozat hajtóműve meghibásodott.

Egy, a helyszínen készített fényképen látható, hogy sikeres volt a start, de az első fokozat leválása után rendellenes fénycsóva tűnt fel az űrhajónál.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség tudomása szerint legutóbb 1983. szeptember 23-án történt hasonló baleset Szojuz típusú űrhajóval.

Nyitókép: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018