eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ennyi fa van a Földön

Több mint háromezer milliárd fa van a Földön az új tudományos becslések szerint, a korábban vélt 400 milliárd nyolcszorosa.

Thomas Crowther, a Yale Egyetem kutatója és kollégái a Nature tudományos folyóiratban tették közzé becsléseiket, amelyek alapján 3,04 billió fa él a Földön. Számukat a korábbi becslések 400 milliárdra tették, ezek a kalkulációk azonban az űrből készített műholdas felvételeken alapultak.

Crowther és kollégái ezúttal több mint 400 ezer helyen végeztek mérést, ezt egészítették ki műholdas számításokkal és számítógépes modellekkel, hogy sokkal pontosabb számokhoz jussanak. Az új becslés alapján a Föld minden lakója számára 420 fa nő a bolygón.

A Földet egykor sokkal nagyobb területeken borították fák, mint most. Crowther és csapata számításai szerint a mintegy 11 ezer évvel ezelőtti utolsó jégkorszak óta felére csökkent a fák száma.

A szakértő szerint ez többnyire az emberek hibája. Tanulmányukban kifejtik, hogy évente világszerte 15 milliárd fát vágnak ki és csak ötmilliárdot ültetnek, ami évente tízmilliárdos veszteséget jelent. Ha ez a trend folytatódik, háromszáz éven belül teljesen eltűnnek ezek a növények a Földről.

Mintegy 1,4 billió fa trópusi és szubtrópusi erdőkben él, de ezeken a területeken a legnagyobb a veszteség aránya.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×