eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Az adórendszert és a szolgáltatóipart is kihívások elé állítja a társadalom elöregedése

Az elöregedő társadalmak problémái előbb-utóbb a szolgáltatások színvonalában is érezhetőek lesznek - hangzott el egy az urbanisztika és a demográfiai változások kapcsolatával foglalkozó konferencián.

Thorsten Wiechmann, a drezdai műszaki egyetem földrajzi intézetének vezetője angol nyelvű előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a zsugorodó városok problémája nemcsak Európát érinti, ezzel küzd Japán és az Egyesült Államok is.

Kifejtette: míg Budapesten az elvándorlás fő kiváltója a szuburbanizáció, azaz az elővárosokba való kitelepülés; addig Kelet-Európában ezt a gazdasági szerkezet változása idézte elő.

Az idősek aránya Európában 2050-ig a jelenlegi 75-ről 130 millió főre nő - mondta a konferencián az Európai Bizottság városfejlesztési egységének vezetője. Wladyslaw Piskorz a demográfiai változás hatásait úgy példázta, hogy ez nemcsak a szociális ellátórendszert állítja kihívás elé, hanem egyebek mellett az adórendszert is, sőt a szolgáltatások ellátása is egyre nehezebb lesz. A távfűtés és a szennyvízkezelés költsége akár meg is duplázódhat - mondta.

A szakember szerint a migránsok enyhíthetik az elöregedő munkaerő okozta problémát, ám a betelepülők társadalmi feszültségeket válthatnak ki, ezek ellen pedig integrációs programokra van szükség.

Az Európai Bizottság munkatársa szerint az unió lehetőségei a demográfiai folyamatok megváltoztatására korlátozottak, ezeket nemzeti vagy még kisebb, regionális vagy helyi szinten kell kezelni. Hozzátette: az unió kohéziós alapját igénybe lehet venni egyebek mellett a hátrányos területek felzárkóztatását, a ritkán lakott terület további népességvesztését megelőző vagy antidiszkriminációs programok elindításához. Wladyslaw Piskorz a konferencián reményét fejezte ki, hogy a következő hétéves időszakban a jelenleginél több forrás jut majd ilyen célokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×