eur:
393.34
usd:
367.75
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Három magyar gyógyszerkutatási tanulmány a legolvasottabb cikkek között

Három magyar gyógyszerkutatási tanulmány szerepel a Pharmacological Reviews harminc legolvasottabb cikke között.

Pacher Pál, Bátkai Sándor és Kunos György a kannabisz hatásáról és klinikai felhasználásának lehetőségeiről írt egy összefoglaló tanulmányt. Ferdinandy Péter az ischémiás szívbetegség kezelésénél alkalmazott legfontosabb gyógyszerekről, főbb gyógyszerkutatási irányokról írt. Vizi E. Szilveszter agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének tanulmánya az agy, a központi idegrendszer szerepével foglalkozik az immunrendszer változásában.

"Az Egyesült Államokban megjelenő Pharmacological Reviews havonta összegzi a világon megjelenő gyógyszerkutatási tanulmányok olvasottságát, idézettségét. E kiadvány révén ismerhetők meg az évente több ezermilliárd dolláros forgalmat lebonyolító gyógyszeripar legújabb trendjei" - mondta az MTI-nek Vizi E. Szilveszter.

Mint kifejtette, a magyar gyógyszeripar több mint száz éve az egyik legeredményesebb hazai iparág. Sikerének egyik záloga, hogy a magyarországi gyógyszergyárak hagyományosan nagyon jó kapcsolatokat ápolnak a hazai egyetemekkel és az akadémiai kutatóintézetekkel. Az ágazat eredményességét jelzi, hogy három magyar kutatócsoport munkája szerepel az első 30 tanulmány között.

"Ez tíz százalék, ami tényszerűen jelzi, hogy a magyar gyógyszeripar szereplői egészen kiválóan szerepelnek" - jegyezte meg az akadémikus.

S hogy miért e három témában írt tanulmány tartozik a legolvasottabbak közé? Vizi E. Szilveszter magyarázata szerint azért, mert napjainkban jelentősen megnőtt a kábítószerek közé tartozó kannabisz fogyasztása. Másrészt több olyan orvostudományi eredmény született, amelyek szerint terápiásan fel lehet használni a kannabiszt, ezért került az érdeklődés homlokterébe került. A szív ischémiás megbetegedései, így a koszorúerek elzáródása és ennek eredményeként fellépő szívinfarktus pedig a vezető halálokok közé tartoznak.

Ami a harmadik, a központi idegrendszer és az immunrendszer viszonyát taglaló tanulmányt illeti, Vizi E. Szilveszter elmondta, hogy Ilia J. Elenkov bolgár PhD-hallgatójával írta le a világon elsőként, hogy az agyból kifutó szimpatikus idegrendszer gátolja a gyulladást elősegítő úgynevezett citokinek termelését. Ez a mechanizmus egyrészt azért fontos, mert szabályozza, hogy milyen egyensúly alakul ki a sejtek elhalása és az új sejtek képződése között.

"Másrészt a stressz hatására legyengül a szervezet védekezőképessége: azt bizonyítottuk be, hogy ezért a szimpatikus ingerületátvivő anyag, a noradrenalin a felelős, amely az immunsejteken jelenlévő béta-receptoron (jelfogókon) keresztül fejti ki hatását. Ezzel bizonyítottuk, hogy a stressz, az állandó idegi megterhelés, a civilizációs ártalomként minket folyamatosan érő ingerek a szimpatikus idegrendszer dominanciáját hozzák létre, amely végső soron a szervezet immunrendszerét, védekezőképességét gyengíti le" - összegezte Vizi E. Szilveszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×