INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A H1N1 vírus nem "keveredik" a szezonális influenza kórokozójával

InfoRádió / MTI
A Marylandi Egyetem kutatói szerint az új influenza vírusa gyorsabban terjed és súlyosabb megbetegedést okoz állatkísérletekben, ám nem mutatott hajlamot két szezonális influenzát okozó vírustörzzsel való keveredésre, így a jelek szerint nem kell tartani a "szupervírus" kialakulásától.

Az eredmények arra utalnak, hogy a 2009. H1N1 vírus "lekörözheti" a szezonális influenza vírustörzseit, és sokkal ragályosabb lehet - hangsúlyozta Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Allergológiai és Járványtani Intézetének igazgatója.

Mint Fauci rámutatott, a Marylandi Egyetem kutatói, akik az emberi influenzára fogékony vadászgörényekkel végezték a kísérleteket, kihangsúlyozták az új vírus elleni oltás szükségességét.

A kutatók olyan kórokozókat alkalmaztak, amelyeket idén áprilisban, a járvány kitörésekor izoláltak. Amikor a kutatók megfertőzték a vadászgörényeket a 2009. H1N1 vírussal, valamint a szezonális influenza két fő vírustörzsével, mindegyik megbetegítette az állatokat, ám csupán a H1N1 terjedt egyik egyedről a másikra.

Ez arra enged következtetni, hogy az új vírus dominál majd a "közönséges" influenza-kórokozók felett. Némely állatnál, amelyet szezonális és pandémiás, azaz világjárványt okozó vírussal fertőztek meg, légúti és emésztőszervi tünetek egyaránt kialakultak. A tudósok a továbbiakban azt kívánják vizsgálni, hogy a betegségnek ez a kombinált megjelenési formája okolható e némely halálesetért.

"A H1N1 pandémiás vírusnak egyértelmű biológiai előnye van a szezonális influenzát okozó két fő vírustörzzsel szemben, ráadásul teljesen alkalmazkodott az emberhez" - nyilatkozta közleményben Daniel Perez, a Marylandi Egyetem kutatója.

Mint kifejtette, egyáltalán nem lepi meg, hogy a H1N1 jóval ragályosabb, már csak azért is, mert új, vagyis nem alakulhatott a szervezetben ki immunitás ellene.

A kutatások arra is fényt derítettek, hogy a pandémiás vírus jóval mélyebben ágyazódik be a vadászgörények légzőszerveibe, beleértve a tüdőket, míg a szezonális influenzatörzsek az orrjáratokban maradnak. Ugyanezt támasztják alá az embereken történő megfigyelések is.

"Ezek csupán előzetes vizsgálatok, ám az új vírus lényegesen magasabb fertőzőképessége figyelmeztet a veszélyekre" - mutatott rá Daniel Perez.

Az Egyesült Államokban 5 cég állít elő oltóanyagot az új vírus ellen, s már megkezdődtek a tesztek, hogy megállapítsák: egy oltás, vagy kettő szükséges a védettség kialakulásához. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) múlt heti bejelentése szerint azonban a vakcinák október előtt aligha készülnek el.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint az új vírus bolygónk lakosságának harmadát fertőzi meg. A szezonális influenza az adott populáció 5-20 százalékát betegíti meg minden évben. A súlyosabb esetek 90 százaléka, ahogy a halálos áldozatok többsége az idősebb korosztályok tagjaiból kerül ki. Évente a szezonális influenza világszerte 250-500 ezer halálos áldozatot követel.

A címlapról ajánljuk