eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A föld alól került elő Frédi és Béni

Csaknem kétmillió évesnek becsült, az ember őseitől származó csontmaradványokra bukkantak egy grúziai ásatás során.

A kutatók a csontokat egy középkori város környékén folyó feltárás alatt találták. A csoport vezetője, David Lordkipanidze szerint a maradványokon egyaránt megtalálhatók a primitívebb és a fejlettebb emberszabásúak jellegzetességei.

Ezek a korai őseink az első között lehettek, akik 1,8 millió évvel ezelőtt elhagyták Afrikát, majd benépesítették a világot.

Az 1990-es évek elején a dmanisi lelőhelyen a pleisztocén kor hajnaláról származó ősi maradványok és tárgyak gazdag együttesére bukkantak a régészek.

A különböző koponyákat és állkapcsokat tanulmányozva a tudósok fontos információkhoz jutottak azokról az emberszabásúakról, akik valamikor régen a területen éltek.

A mostani maradványok feltárásáig azonban csak igen kevés adat állt rendelkezésükre a csontvázuk többi elemét illetően.

A most előbukkant leletek között van egy kamasz részleges csontváza és koponyája, valamint három felnőtt több maradványa. Ezek a leletek a legősiebbek közé tartoznak, amelyeket eddig Afrikán kívül találtak.

A jó állapotú fosszíliák sok szempontból hasonlítanak a Homo erectusra, amely kétmillió évvel ezelőtt jelent meg Afrikában, majd gyorsan elterjedt Európában és Ázsiában.

Gerincük és alsó végtagjuk már inkább emberi, ami lehetővé tette számukra, hogy nagy távolságokra jussanak el.

A nyilvánvalóan kis különbség a hím és nőstény egyedek mérete között szintén a Homo erectus, illetve a Homo sapiens családjába sorolja őket.

Ugyanakkor viszonylagosan kicsi agyuk és fejletlen felső végtagjuk inkább a korábbi Homo habilisra, sőt a még nála is primitívebb Australopithecusra hasonlít, amely négymillió évvel ezelőtt jelent meg Afrikában.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×