eur:
394.93
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án. A magyar úszó új olimpiai csúccsal, 1:51.25 perccel nyert.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Milák Kristóf: nem az éremért úsztam, hanem az időért

Elszakadt nadrág, elhagyott akkreditációs kártya – így lett olimpiai bajnok a magyar úszó 200 méter pillangón.

Ritkán látni kicsit is csalódott olimpiai bajnokot, de Milák Kristóf esetében ezt lehetett érezni a 200 méteres pillangóúszás aranyérmével a nyakában: a Honvéd versenyzője a számot rendkívül magabiztosan nyerte meg 1:51.25-es idővel, ám saját világcsúcsától elmaradt.

A 21 éves magyar úszóval ugyanis nem várt kalandok történtek a döntő előtt. Edzőjének várni kellett rá, mint kiderült, elszakadt a nadrágja, vissza kellett mennie az akkreditációért, és a call roomban tudta átcserélni a nadrágját. A bemelegítésre is csak 10 perc állt rendelkezésre, nagyjából 500 métert tudott leúszni.

Így teljesítette tehát a világ eddig harmadik legjobb idejét, a másik kettő is az ő nevéhez fűződik természetesen.

„Éles helyzetben érdemes mindenre készülni, bár nem tudom, erre hogy lehet” – mondta a friss olimpiai bajnok a sajtótájékoztatón. Egy kérdésre válaszolva elárulta,

még nem dobta ki az elszakadt nadrágot.

„Tudtam, éreztem, hogy megvan, de nem az éremért úsztam, hanem az időért” – emelte ki arról hogy mi járt a fejében a célba érkezésnél.

A második helyezett japán Honda Tomoru és a bronzérmes olasz Federico Burdisso arról beszélt, hogy a magyar úszó mögött csak az ezüstre volt esélyük, ám később ezt a felvetést kikérte magának Milák.

„Engem bosszant az a kérdés, hogy csak az ezüstért versenyeztek volna, mert ez tiszteletlen velük szemben. Ha én megadom nekik a tiszteletet, akkor másnak is meg kellene".

A 21 éves versenyző elmondta, hogy 15 év munkája van ebben a sikerben, és mások csak az aranyat és a versenyt látják az életéből, de meglepődnének, ha csak egy napját megnéznék.

Csütörtökön kezdődnek a 100 méter pillangó előfutamai, a szám esélyese az amerikai Dressel, de sokan arra számítanak, hogy Milák megszorongathatja.

„Nincs elvárásom az időeredményt illetően, csakis a helyezés érdekel"

Arról is beszélt, hogy esetleg más számokban is kipróbálja-e magát a későbbiekben.

Először szeretnék eljutni a 100 pillangó döntőig, ott jót úszni. Az olimpia után ha két hónap eltelik úgy, hogy vizet sem láttam, utána tudok elgondolkodni a hogyan továbbon.”

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×